Vliv geneticky modifikovaných brambor na život v půdě
11.07.2008 | ÚZPI
Studie nizozemských vědců Univerzity Wageningen prokázala, že půdní mikroflóra není ovlivněna pěstováním geneticky modifikovaných brambor. Do rostlin bramboru byl pomocí genových technologií vpraven T4-lysozym, zkoumáno bylo bezprostřední okolí kořenů brambor.
Podle vědců tento enzym slouží k obraně proti patogenním houbám a bakteriím. Metoda použitá k analýze půdního života velmi přesně ukázala změny v průběhu každé vegetační periody. Kromě toho v závislosti na pěstované odrůdě bramboru byly zaznamenány různé vlivy na mikroflóru v půdě.
Další články v kategorii
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)