Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 07. 2008

Gandalovič informoval vládu o kvalitě pitné vody a lesním hospodářství

Ministerstvo zemědělství připravuje každoročně pro vládu zprávu o lesním hospodářství a každý sudý rok ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zprávu o stavu zásobování pitnou vodou a její jakosti. Oba materiály shrnují podstatné ukazatele v těchto oborech. Ze zprávy o zásobování pitnou vodou vyplývá, že situace se dlouhodobě zlepšuje. V současnosti je na vodovodní síť napojeno celkem 92,3 % obyvatel, spotřeba vody je nyní 98,5 litru vody na osobu za den. Z tohoto údaje vyplývá, že ČR patří k zemím s nižší spotřebou vody.

E15: Velké firmy nakupují půdu kvůli obavám z růstu jejích cen

O zemědělské pozemky v Česku se stále více zajímají velké firmy. Informuje o tom deník E15 s tím, že podnikatele k tomu vede předpokládaný výrazný růst ceny, která je v tuzemsku zhruba na třetinové úrovni ve srovnání se zeměmi západní Evropy. Investoři se prý bojí zdražování pronájmů, ale také si chtějí zajistit suroviny. Odkup půdy údajně nabízí i největší hráč českého agrobyznysu Agrofert Holding Andreje Babiše. Podle informací deníku Agrofert oslovuje majitele půdy, s nimiž mají nájemní smlouvy zemědělské společnosti, které holding v nedávné minulosti ovládl.

Za nealko nápoje Češi ročně utratí 50 miliard

Češi utrácejí za nealkoholické pití ročně kolem 50 miliard korun. Loni však vypili navzdory nadprůměrně teplému létu méně nealkoholických nápojů než v několika předchozích letech. Zatímco v roce 2006 činila celková tuzemská spotřeba nealka 2,793 miliardy litrů, loni klesla o 38 miliónů na 2,755 miliardy litrů. Sdělil to Svaz výrobců nealkoholických nápojů. „Jednou z příčin poklesu spotřeby je zdražení nealka v rámci všeobecného růstu cen potravin v loňském roce,“ uvedl tajemník svazu Zdeněk Huml.

Zetor tratí na silné koruně stovky milionů, chce víc dílů za eura

Brněnská společnost Zetor chce kvůli silné koruně nakupovat víc dílů za eura nebo dolary. Jen za letošní první pololetí snížila kvůli oslabujícímu dolaru obrat i zisk skoro o 16 procent, tedy o stovky milionů korun. Další ztráty způsobilo euro. Silná koruna ztěžuje největšímu jihomoravskému exportérovi i obchody v zahraničí, řekl dnes ČTK Miroslav Toman z mediálního zastoupení výrobce traktorů. Je to vidět třeba na obchodech v USA. Předloni tam Zetor prodal 454 traktorů, loni 413 strojů. Za letošní první půlrok ale jen 120 kusů. "USA byl a pro Zetor je stále tradičním a zajímavým trhem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info