Wellness potraviny na německém trhu

Požadavky na wellness potravinářské výrobky.

V poslední době zasluhují v Německu stále větší pozornost různé druhy wellness potravin včetně obložených chlebů s různými druhy pomazánek. Výroba těchto potravin musí respektovat příslušné potravinářské právní předpisy. Nové druhy potravin vznikají za tvůrčího přispění specialistů na zdravou výživu. Probíhá neustálý vývoj zmíněných druhů potravin, hledají se nové přísady, které by se mohly uplatnit při jejich přípravě. Podle toho se průběžně upravují receptury, technologie a přizpůsobuje se i marketingová podpora. Konzumace wellness potravin je ovlivněna úrovní vzdělání jednotlivých spotřebitelů.

Spotřebitelé definují wellness potravinu jako tu, po níž se dobře cítí. Dále musí wellness potraviny vyhovět i dalším požadavkům:

Aby byly potraviny vyráběny způsobem blízkým přírodě nebo v biokvalitě.

Aby byl chov zvířat prováděn ohleduplně a maso zpracováno šetrným způsobem.

Aby tyto potraviny obsahovaly zdraví prospěšné složky.

Aby bylo docíleno vyššího chuťového prožitku.

Aby obsahovaly málo nebo vůbec žádné přídatné látky.

Aby byl zabezpečen přísun žádoucích látek, jako je vláknina, minerály, vitaminy atd.

Při přípravě potravin se sledují různá hlediska a receptury. Hodnotí se péče o celkovou výrobu a teplotní zpracování. Provádí se porovnání jednotlivých složení, často se používá z 48-50 % vepřové maso. Posuzují se potravinářské právní předpisy. Jako složky mohou být používány například mléčnan vápenatý a hrachový izolát. Při přípravě těchto potravin hrají roli i rostlinné oleje. Rozhodující pro úspěch je vyšší chuťový požitek a příjemný vzhled.

Fleischwirtschaft, 2008, 88, č. 5, s. 54-56 ISSN 0015-363X HÄUßLER, Rolf; Unterschiedliche Lebensmittel kombinieren

Zdroj: Agronavigátor.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info