Údolí Mosely: rýnský ryzlink za tisíce euro

Vinařské Německo je v očích českého konzumenta k jeho vlastní škodě vysoce podceňovanou zemí. Nevalná image zdejšího vinařství je spojena s mas-produkcí nepříliš kvalitních vín s vysokým zbytkem cukru zvaných Liebfrauenmilch. Přesto patří vína Německa mezi světovou elitu a zdobí vinné lístky restaurací nejzvučnějších jmen. Za úspěch vděčí především odrůdě rýnský ryzlink jakožto ikoně místního vinařství. Německo je hlavně zemí bílého vína. Místní klimatické podmínky nabízejí velmi chladné prostředí, což dává vzniknout velmi jemným a charakterním vínům. Německé vinohrady jsou jedny z nejseverněji položených na světě, i to je předpokladem k výjimečnosti. Historicky přišla réva do Německa s Římany, kteří nejprve určili město Trier, nejstarší město v zemi, jako mezisklad pro obchod s víny římskými, později však usoudili, že výhodnější pro obchod bude vysadit révu přímo zde. Proto právě svahy přiléhající k řece Mosele byly jako jedny z prvních pokryty vinnou révou.

Po Římanech přišel révokaz

Obliba německých vín prudce rostla a v 16. století čítala výsadba na 300 tisíc hektarů. Ovšem ve století 19. přišla tvrdá rána pro celoevropské vinařství v podobě révokaze. Rázem se plocha osázená révou zmenšila na třetinu. Nadále dvě světové války zasadily německému vinařství již finální úder. Novodobý rozmach přišel až v 60. letech. Ovšem právě vína produkovaná v tomto období vrhla pomyslný stín na německé vinařství. Byla vyráběna především na kvantitu, kvalita byla až na druhé koleji. Teprve v 90. letech se zásluhou individuálních snah opět objevovala vína vysoké kvality. Dnes je plodných necelých 104 tisíc hektarů.

Značení jako v Česku

Vinná réva se pěstuje v třinácti regionech, přičemž nám nejbližší je Sasko s vinohrady v blízkosti Drážďan, nejmenší region Německa. Ostatní oblasti jsou soustředěny zejména na jihovýchodě země. Vína se označují podobně jako moravská a česká - tedy podle obsahu cukru při sběru se zařazují do kvalitativních stupňů: kabinet, pozdní sběr, výběr a výběr z bobulí. Ovšem mluvíme-li o ryzlinku, mějte na paměti, že vína označená „TBA", což by v našem systému byl pravděpodobně výběr z cibéb, jsou již vysoce sladká vína s obsahem zbytkového cukru vysoce nad 100g/l. Německý vinařský zákon zavedl kromě této kategorizace i tolik potřebný apelační systém, který umožňuje rozlišovat i jednotlivé parcely podle kvality umístění. „Lage" je označením pro viniční trať, „Einzellage" již značí determinovanou vinici. Nutno však přiznat, že při cca 65 tisících vinařských podniků a při produkci, která představuje více než deset milionů hektolitrů, je orientace ve vínech Německa značně obtížná.

Údolí řeky Mosely

Jednou z nejopěvovanějších oblastí je údolí řeky Mosely. To samo o sobě patří skutečně k nejpůsobivějším krajinám světa. Na dlouhé lány vinohradů táhnoucí se od břehu řeky až vysoko do přilehlých svahů je neopakovatelný pohled. Místní vína se proslavila především díky pikantní kyselince a velmi nízkému obsahu alkoholu. Řeč je samozřejmě o ryzlinku, tom nejlepším, jaký se dá ochutnat. Půdní podmínky jsou zde ideální. Díky břidličným svahům, jejichž příkrost nedovoluje běžný sběr vína, mají vinice výborné odvodnění. Navíc za horkých dnů nabízejí tyto půdy vysokou výhřevnost, která hrozny dokáže „vytápět" i za chladných večerů. V nejlepších a nejvýše položených cru musí být sběrači hroznů dokonce sbírat navázáni v lanech.

Zlatý poklad Goldkapsel

Moselské ryzlinky mají výbornou mineralitu, často v mladých ročnících připomínají meruňky, se starším datem výroby reflektují terroir svým nezaměnitelným minerálním charakterem. Za největší poklad místní produkce jsou považována vína zvaná Goldkapsel. Tento přívlastek značí přísnou selekci hroznů napadených ušlechtilou plísní bortritis. Navíc podle délky této zlaté kapsle, která chrání korek, se rozlišují ta skutečně největší vína roku. Takzvaná Long Goldkapsel představuje vrchol vinařova umu a věřte, že takto označenou láhev vám nikdo jen tak neprodá. Jsou totiž výhradně určena do dražby, která každoročně probíhá v Trieru. Jedná se o nejdůležitější akci roku, kde se sjíždějí odborníci z celého světa ve snaze utržit alespoň lahvičku tohoto vzácného pití. Jen pro představu, za vína této kategorie se vám peněženka odlehčí až o pár tisícovek eur.

Významným producentem těchto unikátních vín je vinařství Markus Molitor, které působí ve vísce Bernkastel. Vinařství přebíral v 80. letech teprve dvacetiletý Markus Molitor s naprosto jasným úmyslem: vyrábět vína, která budou nejlépe odrážet potenciál místních vinohradů. V té době bylo vinařství tří hektarové, dnes má hektarů hned 38 a je největší na střední Mosele. O tom, že snaha Markuse Molitora nebyla marná, svědčí četná ocenění. Nejpádnějším důkazem je víno Riesling Wehlener Klosterberg 2005 TBA , kterému se dostalo téměř nejvyššího myslitelného ocenění. V renomované publikaci Winespectator dosáhlo 99 bodů ze sta, a to je pro vinaře metál z nejdražšího kovu. Taková vína se pijí po kapkách

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info