Slabá úroda: Slivovice bude méně
29.07.2008 | Denik.cz
Málo trnek, meruněk a jiného ovoce, úroda je letos slabší. Tak hodnotí zahrádkáři a majitelé pěstitelských pálenic dosavadní sklizeň letošního roku.
Na neúspěšné úrodě se podle nich podílelo jak počasí, tak i přirozená vegetace stromů. Slabší sklizeň ovoce si svou daň vybere ale především v palírnách, kde letos očividně nepoteče slivovice proudem.
„Já letos pálit asi nebudu. Nemám totiž co. Úroda je slabá. Pokud se mi ale podaří něco sehnat, tak si ovoce určitě nechám vypálit. Na zimu je to potřeba,“ svěřil se například František Svoboda ze Zdounek.
Nižší zájem o letošní pálení ovoce potvrdil i pracovník pálenice v Přílepech Pavel Roubal. „Máme otevřeno zhruba od poloviny minulého týdne. Zájem ale prozatím nijak velký není. Ovoce je totiž málo,“ zhodnotil Roubal.
S nižším zájem počítají nyní už i v Loukově. „Provoz zahájíme sice až začátkem srpna, už teď se zájemci ptají na pálení. Doposud jich však bylo jen zhruba deset. Se sklizní je to těžké, někdo má dobrou úrodu, někdo ne,“ povzdechl si majitel Zdeněk Zbožínek.
Nižší úroda se letos dotkla takřka všech druhů ovoce. „Nejhorší je situace ale u trnek a meruněk, těch je letos méně, u jablek očekáváme to samé. Je to způsobeno počasím, něco totiž pomrzlo. Dá se ale říct, že loni byla úroda obdobná. Hodně záleží také na tom, jak stromy rodí, potřebují si odpočinout,“ míní jednatel zdouneckých zahrádkářů Antonín Horák.
Někteří lidé chtěli pálit i banány
V pálenicích každoročně voní tradiční trnky, meruňky, jablka, třešně a žňovky. Občas se ale najdou i zákazníci, kteří chtějí být vlastníky netradiční slivovice.
„Někteří lidé chtěli pálit i banány, ale to se naštěstí už odnaučili. Zkoušeli i fíky. Občas tu máme broskve, což už není tak neobvyklé. Taková slivovice je ale tvrdá, bez chuti,“ prozradil například Josef Ondroušek z pálenice v Komárně.
V komárenské pálenici provoz zahájili právě uplynulou sobotu.
„V pátek tu byli pracovníci celního úřadu, kteří dohlíželi na čištění techniky a jiné nezbytné záležitosti. Strach z nedostatku lidí zatím nemám, zájemci se hlásí. Všeobecně lze však říct, že úroda je opravdu slabší,“ poznamenal tamní zaměstnanec Ondroušek.
S pálením exotického ovoce se často nesetkávají ani v Loukově. „Chodí k nám lidé pálit třešně, višně, jablka, meruňky, broskve, rybíz a hrušky. S neobvyklými druhy se tu zákazníci neobjevují,“ uzavřel Zdeněk Zbožínek z loukovské palírny.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



