Jak ven z potravinové krize? Přinutit Američany jíst méně

Odlehčení amerického talíře by mohlo snížit celosvětové napětí v potravinové krizi, ale ne každý věří, že změna přijde brzy. Američané to totiž mají rádi velké.

Hamburgr jako monument dekadence

Jistý řetězec s rychlým občerstvením nazývá svou obrovskou variantu hamburgeru monumentem dekadence. Žemli Baconator, pro kterou se hodí český překlad Slaninátor, popisuje síť Wendy's jako horu neodolatelné chuti.

Velikost porcí na talířích v USA převyšuje nejen méně rozvinuté země, ale dokonce i ty vyspělé. Američané totiž, rozpočítáno na hlavu, konzumují nejvíce na světě. Denně snědí 3770 kalorií, což je více než průměrný Kanaďan s 3590 kaloriemi či Ind s 2400 kaloriemi (podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN).

Paul Roberts, autor knihy The End of Food (Konec jídla), věří, že pomoci by mohla menší porce jídla. "Pokud bychom přesvědčili lidi dávat si menší porce, tak by to pravděpodobně byla cesta, jak odstranit tlak na trhu s obilím."

Letos se v USA předpokládá růst cen potravin o 4,5 až 5,5 procenta, což bude největší navýšení od roku 1990.

K dietě je přiměla drahota

Jak zjistil Institut trhu s potravinami, Američané při nákupu jídla začínají více přemýšlet. Jejich vysoké ceny ruku v ruce se zpomalující se ekonomikou přinutily 71 procent občanů USA jíst méně a 48 procent jich méně nakupuje. Rozkvět zažívá prodej konzerv a masa horší kvality. "Je zde patrný pokles kvality a někdy, u těch nejchudších Američanů, i kvantity jídla, které si mohou dovolit."

Nárůst cen potravin těžce dopadl také na restaurace. Podle mluvčího Národní restauratérské asociace Michaela Donohuea stouply ceny jídla mezi únorem 2006 a únorem 2008 o 15,5 procenta. Restaurace k lednu zvýšily ceny jen o 3,9 procenta, zatímco v obchodech jídlo podražilo o 5,8 procenta.

Šestkrát za týden v restauraci

Podle Donohuea se 133 milionů Američanů denně stravuje mimo domov. "Běžný dospělý jí v restauraci šestkrát týdně. Více než polovina jich tvrdí, že jíst v restauracích je nedílnou součástí jejich životního stylu."

Ale restaurace porce nezmenšují, a když, činí jen malé krůčky. Například automaticky nedoplňují pečivo na stole a uvádějí u jídel množství kalorií.

Velké porce podle Wootana pravděpodobně nezmizí ani kvůli rostoucím cenám potravin. Neodráží ani tak jídlo samotné, jako náklady na pracovníky, reklamu a přepravu.

"Takže když zaplatíte dolar za hranolky, tak jen asi 20 centů jde na brambory, olej a sůl. Když restaurace prodává velké hranolky místo malých, tak náklady na brambory tvoří jen malou část nákladů a všechny jejich další náklady na podnikání zůstávají stejné."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info