Pálenice jedou. Alkohol bude i z jahod

Pálenice v přerovském regionu postupně vstupují do letošní sezony. Některá zařízení už pálí ostošest několik týdnů, většinu ale teprve zahájení sezony čeká.

Zákazníci v současné době vyhledávají pálenice s kvasem zejména z třešní, višní, malin a meruněk. Raritou jsou jahody.

„Jedeme už měsíc a půl. Jsme jednou z pálenic, která má nejdelší provoz,“ řekl David Richter z pěstitelské pálenice U Lucifera v Hranicích. Ten očekává průměrnou letošní sezonu. „Něco bude, uvidíme. Zatím je předčasné dělat závěry,“ dodal.

Další z pálenic, kde už zájemci začali vozit své kvasy, je nestarší zařízení tohoto typu na Přerovsku v obci Lipová. „Nejvíce se v těchto dnech objevují kvasy z třešní,“ upřesnil Josef Krutil z tamní pálenice. „Třešňovice je podle mě jedna z nejlepších. Má krásně aromatickou vůni, je to úplně něco jiného než ostatní pálenky,“ svěřil se jeden ze včerejších zákazníků Vratislav Jančík z nedalekých Dřevohostic.

První z jablek

Také provozovatelé pálenice v Lipové předpokládají, že letos bude průměrná sezona. „Urodilo se průměrné množství ovoce. Je ale pravdou, že v některých lokalitách bylo ovoce poničené kroupami,“ vzpomněl Krutil. Ten předpokládá, že na konci srpna by se mohly objevit už první kvasy z raných jablek, později na to pak ze švestek.

„Je k nám teď špatný přístup kvůli opravě silnice. Máme rozkopanou celou vesnici. Zákazníky může odradit značka se zákazem vjezdu na začátku obce. K nám se však přesto dostanou,“ vzkázal milovníkům pálenky Krutil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info