Zdravé jídlo může chutnat jako nezdravé

I zdravější jídla bez cukru nebo s nízkým obsahem soli mohou chutnat stejně dobře jako nezdravé, avšak neodolatelné kalorické bomby. Stačí prý jen obalamutit mozek novou chemickou látkou.

Chemická sloučenina nazvaná modulátor chuti se přidá v malém množství do jídla. V mozku pak stimuluje určitá místa vyvolávající pocit, že člověk požívá chutné jídlo. Jedlík si jednoduše myslí, že potravina je o něco sladší nebo slanější než ve skutečnosti. Patent na modulátor chuti mají dvě americké firmy, z nichž jedna spolupracuje s výrobcem cukrovinek Cadbury a druhá s Coca-Colou.

Nápad není přitom úplně nový. Například společnost prodávající mražené potraviny Iceland uvedla před 11 lety na trh květák s příchutí pizzy a mrkev s příchutí čokolády. Ačkoli se novinka zalíbila některým rodičům, trhákem v supermarketech se nestala, protože se lidé báli přídavných chemických látek v zelenině.

Většina lidí je podle vědců geneticky "naprogramována" tak, že jim tučné jídlo chutná, protože ho byl po miliony let nedostatek. Teď je ale vysoce kalorických potravin přemíra, což se v současné generaci projevuje rostoucím počtem obézních lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info