Slovácko: hrozny ničí nákaza
13.08.2008 | Denik.cz
Letošní úroda hroznů na Slovácku je ohrožena. V regionu totiž opět řádí nebezpečná nákaza. Vinaři se shodují, že postřiky tentokrát příliš nezabírají. Zkouší proto vlastní metody a nejrůznější chemické přípravky. Odborníci však zaručenou radu, jak zabránit zničení úrody, nemají.
Napadení hroznů nemá podle oslovných vinařů prozatím katastrofální následky, ale už je na úrodě hodně znát. Potvrdil to jednatel Vinohradnické společnosti, s.r.o v Polešovicích Josef Menšík. „Je těžké poradit, které postřiky mají vinaři použít. My jsme vyzkoušeli úplně všechno a máme nákazu taky. Metodiky, chemie i návody jsou zcela zbytečné. Museli jsme provádět postřik už sedmkrát. Počasí si s úrodou dělá, co chce. Nejčastěji se objevuje perenospora a oidium, a už se také vyskytuje úpal hroznů. Nejlepší radou pro pěstitele je pořádně stříkat úrodu,“ uvedl Menšík s tím, že si však vinaři sami musí přijít na způsob, jak nákaze na své úrodě zabránit.
Nákaza se projevuje tak, že nejprve zbělají listy hroznů, pak začnou osychat. Napadené bobule většinou ztmavnou a spadnou. Ohroženy jsou veškeré druhy vín kromě rezistentů, což jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy, které nejsou na nákazu náchylné.
„Já jsem si svůj vinohrad zkontroloval a musím přiznat, že sem tam se nákaza projeví. Tato houbová nemoc však přijde často z ničehonic, a to i když své hrozny poctivě stříkáme. Ztráta na úrodě se projeví z deseti či patnácti procent. Vzhledem k tomu, že se léto vyvíjí poměrně v náš prospěch, tak to snad s úrodou dopadne dobře,“ doufá majitel vinice v Hluku pod Husí horou Josef Kadlčík. Dodal zároveň, že někteří jeho známí z řad vinařů zkoušeli i vlastní metody, jak úbytku hroznů zabránit. Aplikují třeba odvary z kopřiv, kterými kropí své vinice.Tyto pokusy jsou však podle něj zejména kvůli rozlehlosti vinic prakticky nereálné.
Zkušenosti s plísní oidium má vinař Roman Karbula z Ostrožské Nové Vsi. „Slováci tomu říkají múčnatka, protože napadené hrozny vypadají jako posypané moukou. Řádí to všude po okolí. Mám s tím i osobní zkušenost. Zkoušíme, zda zabere chemie, jiné metody jsou jen pokusy. Zatím jsme museli stříkat hrozny čtyřikrát. Nákazy nejvíce ovlivňuje teplo a vlhko. Určitě budou mít vliv i na celkovou úrodu. Pokud vinaři nebudou pravidelně stříkat hrozny, tak hrozí, že nedozrají,“ upřesnil Karbula.
Vinaři využívají nejrůznějších druhů postřiků. Nejlepší býval podle nich třeba Hattrick, který je však k prvnímu lednu zrušen a zůstaly jen klasické postřiky. „Požadavek na zrušení těchto chemický přípravků vydala Evropská unie,“ vysvětlil Zbyněk Mikel ze Státní rostlinolékařské správy v Uherském Hradišti.
Další články v kategorii
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



