Meruňky nejen odbourávají tuky, ale i zpomalují stárnutí organismu

Hnědé skvrnky na slupce meruněk nemusí signalizovat hnilobu. Pokud se po přejetí prstem nerozmáznou, jde o otlak z dopravy, tedy záležitost estetickou, nikoliv zdraví škodlivou jako u hniloby.

Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.

Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu, peristaltiku střev a snižujících hladinu cholesterolu nabízejí meruňky i další, jež zpomalují stárnutí organismu. Mají například dobrý vliv na vlasy, nehty i pokožku, odbourávají tuky, jako velký zdroj kyseliny listové snižují riziko demence.

A přitom se ve 100 gramech skrývá jen 57 kalorií. Podle kulinářské magie oranžové peckovice povzbuzují také něžné city (recept na pyré lásky máme v redakci), v podobě meruňkovice pak i sexuální libido.

Zmíněné účinky ale nepřinášejí jen meruňky čerstvé. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě, mají ovšem o něco víc kalorií. Proto byly zařazeny při některých vesmírných letech i do jídelníčku amerických kosmonautů.

Je to jako s vínem

Třebaže jsou u nás na trhu velké, na první pohled lákavé plody ze zahraničí, vyplatí se dát přednost domácí produkci meruněk. Mikroklima jižní Moravy jim svědčí a kvality tradiční odrůdy Velkopavlovická oceňují i zahraniční pěstitelé. Její plody s červeným líčkem jsou šťavnaté, sladké a pecka se lehce oddělí od dužniny.

„S našimi meruňkami je to jako s moravským vínem. Vyváženým poměrem cukrů i kyselinek, sladkou navinulostí a výrazným aroma jsou chuťově naprosto bezkonkurenční. Kromě toho má konzument jistotu, že v nich nejsou zbytky pesticidů,“ upřesňuje ještě Ivo Pokorný z Pomony Těšetice.

Ví, o čem mluví, v této ovocnářské společnosti totiž pěstují meruňky téměř v biokvalitě. Proto se také z jejich produkce připravuje i kojenecká výživa. „Každoročně procházejí naše meruňky velmi přísnými testy na rezidua všech užívaných pesticidů v nezávislé laboratoři EU v Itálii. Vždy jsme hluboko pod stanoveným limitem, a to jsou normy pro dětskou výživu desetkrát nižší než pro stravování dospělých,“ doplňuje ještě Ivo Pokorný.

V cukrařině přitahují kontrasty

„V cukrařině jsou meruňky oblíbené pro svoji variabilitu. Rozumějí si se sladkým, ale přitahují i naprosté kontrasty. S nakyslými ingrediencemi, jako jsou zakysaná smetana či tvaroh, vytvářejí překvapivě lahodné kombinace.

Tzv. těžší chutě, čokoládu, med a karamel, naopak odlehčí svou svěžestí,“ tvrdí cukrářka Věra Slezáková, vítězka mnoha prestižních mezinárodních gastrosoutěží. Jedním z důkazů je i její letní dezert z mascarpone a meruněk v medovém karamelu (recept v redakci).

Při práci s oranžovými plody doporučuje:

- Před vypeckováním meruňku lehce poválet v dlani, dužnina se tak snadněji oddělí od pecky.

- Aby šla dobře stáhnout slupka, musí se meruňky nejprve ponořit do vroucí vody (asi na 10 vteřin), rychle zchladit a teprve pak loupat. To platí i pro přípravu džemů s kousky čisté dužniny. Slupky se můžete zbavit také pasírováním přes síto, pak je ale nutné počítat s řidší hmotou.

- Meruňkový kompot lze ozvláštnit, když se při zavařování vloží do sklenice netradiční koření společně s citrusy, například hřebíček, badyán a plátek pomeranče, nebo máta s kolečky citrónu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info