Nejlepší výrobek Liberecka? Dort bez lepku

Bezlepkový dort s tmavou polevou z Jizerských pekáren je letos hlavním vítězem soutěže Výrobek roku Libereckého kraje.

V letošním pátém ročníku vybírala odborná porota z 27 výrobků od 11 firem, které soutěžily v devíti kategoriích. V každé z nich získal ocenění jeden výrobek. Slavnostní vyhlášení se uskuteční na krajských dožínkách 30. srpna v Radimovicích na Liberecku.

Jizerské pekárny jsou nejúspěšnější firmou v historii soutěže. Hlavní cenu si odnesly pro své výrobky i v letech 2004 a 2005. V dalších dvou letech získala nejvyšší ocenění Moštovna Lažany, letos se musela spokojit jen s vítězstvím ve své kategorii nealkoholické nápoje, kde ocenění získal Lažanský rubín - Jablko s vlákninou. Jizerské pekárny letos do soutěže přihlásily hned pět výrobků. Mimo dortu budou moci označení Výrobek Libereckého kraje používat také špaldový koláč - mufín a BIO chlebík.

Soutěž o Výrobek roku vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou. Do soutěže se mohou přihlásit jenom výrobci se sídlem na území kraje. "Soutěží se ve 12 kategoriích, včetně kategorií biopotraviny a soukromé farmy, ne všechny se ale vždy daří obsadit," řekl náměstek libereckého hejtmana pro zemědělství a životní prostředí Radim Zika.

Cílem soutěže je upozornit na kvalitní výrobky zemědělských a potravinářských firem z regionu a propagovat je i za hranicemi kraje. Vítězové mají nejen právo používat na oceněném výrobku značku "Výrobek Libereckého kraje", získávají také 20 tisíc korun a absolutní vítěz s nejvyšším počtem bodů 40 tisíc korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info