Houby? Pozor na radioaktivitu
22.08.2008 | Lidové noviny
Dvaadvacet let po jaderné katastrofě v Černobylu vykazují houby v českých lesích stále zvýšený obsah radioaktivního izotopu cezia 137. Podle odborníků se ale nemají houbaři čeho bát. Pokud člověk nesní třeba deset kilogramů hub za den, nemůže normální konzumace oblíbených hřibů, lišek či bedel jeho zdraví z hlediska ozáření nijak ohrozit.
„Vyšší obsah radioaktivního cezia zjišťujeme v houbách při měření každý rok. „Nejvíce zatížené jsou v tomto směru jižní Čechy a severní Morava,“ řekl LN Petr Rulík ze Státního ústavu radiační ochrany. Právě v jižních Čechách a v Jeseníkách totiž podle něj v době katastrofy v Černobylu spadlo nejvíce srážek, obsahujících radioaktivitu z mraků. Cezium z hub mizí jen velice pomalu, v řádu desítek let. Češi, kteří patří k největším „houbovým jedlíkům“ na světě, podle Petra Rulíka snědí v průměru každoročně dva až 2,5 kilogramu volně rostoucích hub.
Při takové spotřebě do sebe člověk dostane zhruba jen 0,15 % dávky ozáření, kterou za rok přijme běžně z dalších potravin a přírody. „Vyšším dávkám ozáření, i když z celkového pohledu opět zanedbatelným, jsou vystaveni lesníci a další lidé, kteří jedí ve zvýšené míře nejen houby, ale také zvěřinu,“ uvedl Rulík. Vyšší množství izotopu cezia totiž podle něj po černobylské katastrofě obsahuje i maso lesních zvířat.
Kdo by ale chtěl tvrdit, že v době před Černobylem byly houby mnohem zdravější než dnes, hluboce by se mýlil. „Už v šedesátých letech se cezium do hub dostalo prostřednictvím jaderných pokusů v atmosféře,“ řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
I když ale odborníci vylučují zdravotní rizika spojená s radioaktivitou v houbách, člověk by měl podle nich houby konzumovat s mírou. Dětem do tří let se jídla z hub vůbec nedoporučují. V Česku velmi oblíbená pochutina je totiž důležitým indikátorem životního prostředí, která kromě radioaktivity do sebe „nasává“ i řadu dalších škodlivin, včetně třeba těžkých kovů.
Doporučení odborníků jsou ale v letošní sezoně na většině území Česka takřka zbytečná. O plných koších hřibů a křemenáčů si totiž mohou Češi
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



