Francouzi si dopřávají méně ovoce a zeleniny

Francouzi ochuzují svůj jídelníček o tradiční ovoce a zeleninu, protože jim připadá drahá. Trend trvající již řadu let se tak podle tamějších ukazatelů opět potvrdil.

Francouzský statistický úřad INSEE uvádí, že za rok stoupla cena ovoce o 18 procent a zeleniny o 11 procent. Jeho výpočtům se ale sdružení producentů ovoce a zeleniny brání s tím, že neberou v potaz nejrůznější výkyvy podle sezony, původu a stupně kvality zboží. Rovněž poukazuje na to, že například melouny, tykve, hlávkové saláty nebo rajčata jsou levnější než loni a tedy se pohybují v průměru za poslední tři roky.

Podle Střediska pro studium životních podmínek (CREDOC) zažívá spotřeba čerstvých zemědělských produktů neustálý pád. Jestliže v roce 2005 byl podíl konzumace ovoce a zeleniny na průměrném rodinném rozpočtu 15 procent, v roce 1960 to bylo 18,2 procenta.

Takzvaná internetová generace lidí narozených v letech 1977 až 1986 spotřebuje čtyřikrát méně ovoce než lidé narození o 40 let dříve. Dvacetiletí Francouzi utratí za rok za čerstvé ovoce kolem sta eur (2400 Kč). Pocit velkého zdražení zažívají Francouzi v podstatě od přechodu na euro k 1. lednu 2002.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info