Souhrn událostí uplynulého dne – 04.09. 2008

Zemědělci jsou druzí nejlepší v republice

Druhým místem v celorepublikovém žebříčku ve sklizni obilovin se může pochlubit zlínský region. Předstihl jej pouze Olomoucký kraj. „Výnos obilovin činí celkem více než šest tun na hektar. U pšenice ozimé představuje 6,7 tuny na hektar, u ječmene jarního 5,6 tuny na hektar. Ve sklizni řepky se kraj dokonce umístil na prvním místě s hektarovým výnosem 3,3 tuny,“ sdělil ředitel Agrární komory Zlínského kraje Milan Hebnar.

Snižování cholesterolu v potravinách

Cholesterol je důležitý živočišný steroid, který se nachází ve všech buňkách a tkáních u všech živočichů včetně člověka. Průměrné lidské tělo obsahuje celkem 150 g cholesterolu, přičemž denně syntetizuje 700-1500 mg cholesterolu k náhradě ztrát způsobených především vylučováním do stolice. Cholesterol plní v těle řadu důležitých funkcí. Je nezbytný pro tvorbu žlučových kyselin, které umožňují trávení lipidů obsažených ve stravě. Je důležitou stavební složkou buněčných membrán a obalových vrstev nervů. Cholesterol je prekurzorem steroidních hormonů a vitaminu D.

Příroda Šumavy se může dostat zcela pod vliv politiků

Měsíc a půl před regionálními volbami přijali zastupitelé Plzeňského kraje návrh zvláštního zákona o Šumavě, který by největší český národní park podřídil moci politiků. Park by podle předlohy neřídil ředitel, kterého by na základě odborných předpokladů jmenovalo jako dosud ministerstvo životního prostředí, ale 21členný Výbor národního parku, jehož složení by výhradně určovali politici. Návrh počítá rovněž s tím, že by se mohly kácet stromy napadené kůrovcem i v nejcennějších oblastech Šumavy, kde je to nyní ministerstvem životního prostředí i na základě mezinárodních doporučení zakázáno.

Nežádoucí látky u grilovaného masa

Vědci z Kansasské státní univerzity testovali tři druhy komerčních marinád (Karibská, Jihozápadní a Bylinková) z hlediska vlivu na vznik nežádoucích látek během grilování. Steaky marinované po dobu 1 hodiny a grilovány při 204 oC po dobu 5 minut byly testovány na obsah karcinogenních látek a výsledky srovnány s masem marinovaném jen v sojovém oleji, vodě a octě. Maso, které bylo ošetřeno marinádami s obsahem koření - tymiánu, pepře, nového koření, rozmarýnu, papriky, bazalky, chili papriky, oregána, česneku a cibule, vykazovalo menší obsah škodlivých karcinogenních látek, které vznikají při grilování.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info