Vinobraní bude později. Neprší
11.09.2008 | Denik.cz
Očekávání, že vysoké teploty uspíší sběr hroznů, se nenaplní. Letošní ročník vín by ale mohl být zajímavý. Díky kyselinám.
Krumvířský vinař Josef Valihrach měl před rokem touto dobou Irsai Oliver už dávno posbíraný. A ochutnával burčák. Letos se na hrozny této rané odrůdy teprve chystá. Nejdříve za týden. Důvodem je podle něj opožděné vyzrávání hroznů.
„Oproti loňsku budeme sbírat později. To už je jasné. I já jsem přitom počítal s tím, že vinobraní letos začne dřív. Teploty jsou příznivé, ale vyzrávání hroznů se v srpnu pozastavilo. Proč, to nevím. Můj otec říkával, že ve vinohradě a víně nebudeme nikdy chytří,“ krčil rameny Valihrach.
Jasněji má o důvodech zpožděného vinobraní spolumajitel rakvické Révy Bronislav Průdek. „Letošní rok je zvláštní. Napřed to vypadalo velmi dobře, pak ale přišlo srpnové sucho a cukry se zastavily. Teď se v průměru pohybují kolem patnácti, šestnácti stupňů, a to je málo. Hlavní problém je v tom, že když mělo zapršet, tak nezapršelo,“ vysvětlil Průdek.
Také rakvické vinařství, které na Hustopečsku obhospodařuje sto hektarů vinic, se teprve nyní chystá sbírat první rané hrozny. Müller Thurgau a další tradiční odrůdy přijdou na řadu zřejmě až ve druhé polovině září.
„Úroda není špatná, ale ještě není ve sklepě. Snad už nám počasí nepřipraví žádné nepříjemné překvapení. Dost na tom, že jsme měli mnohem více práce s ošetřením vinic. Perenospora řádila opravdu hodně,“ posteskl si Průdek.
Vyšší výskyt chorob
Že je úroda mnohde decimovaná vyšším výskytem chorob, potvrzuje i vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. „Velkým problémem je letos oidium, které zlikvidovalo stovky hektarů vinohradů. Škody jsou napříč celou Moravou, Pálavu a Valkopavlovicko nevyjímaje,“ řekl.
Podle něj patří k hlavním důvodům ztrát podcenění nebezpečí ze strany vinařů a také přechodný nedostatek účinných přípravků na trhu.
„My jsme vinohrady udrželi a očekáváme slušnou úrodu. Dvě kila na hlavě by měla být bez problémů, i když záleží na stáří vinohradu. Nechtěli jsme zbytečně riskovat kvůli tomu, že ušetříme pár desítek tisíc. Vyplatilo se,“ pochvaloval si Baloun, který hospodaří na sto dvaceti hektarech vinic.
Jak dodal, řeči o zpožděném vinobraní jsou přehnané. „Cukry jsou poslední čtyři roky slušné, ale kdo je chce mít, musí začít sbírat až kolem dvacátého září. A s některými odrůdami čekat do října,“ upozornil Baloun.
Podle krumvířského Valihracha může být letošní ročník velmi zajímavý. „Úroda je podobná jako loni, ale možná bude lepší kyselina. Uvidíme, až to bude ve flašce,“ nechce dělat předčasné závěry.
A varuje před nepředvídatelným počasím. „Počasí se mění, mohou přijít bouřky. Staří lidé sice říkávali, že po bartolomějských hodech už nic nehrozí, ale to už moc neplatí,“ myslí si Valihrach, který se s bratrem stará o patnáct hektarů vinic.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



