Celosvětový zájem o ovocné nápoje z citrusových plodů

Od sladké po kyselou, od hořké po zralou, tyto chuťové odlišnosti citrusových plodů jsou tak mnohostranné, což není běžné u skoro žádných jiných druhů ovoce. Citrusové plody se pěstují již po staletí v Asii ve všech svých nejrozmanitějších druzích, jako jsou limetky, grapefruity a snad nejoblíbenější citrusový plod, pomeranče.

Díky současné technologii se jednotlivé aromatické frakce produkce nápojů sestavují podle nového stavebnicového principu. To umožňuje dokonalou přeměnu chuťových odlišností aromatu, vytvořených přesně podle požadavků a obliby konečných spotřebitelů. Pouze z pomerančů vyvinula skupina Döhler trojmístné portfolio různých aromat. K vytvoření nových nápojů podle požadavků spotřebitelů je potřeba značných vědomostí o chuťových preferencí zákazníků, které se liší podle různé oblíbenosti v jednotlivých zemích.

Skupina Döhler disponuje profesionálním senzorických týmem, který vyhodnocuje extrémní, ale také běžné spotřebitelské požadavky odrážející nejjemnější chuťové odlišnosti, které závisejí na vnějších faktorech. Společnost Döhler má sedmnáct středisek po celém světě, jejichž členové znají řadu odlišností jednotlivých chuťových oblib, od kterých se odvíjejí nejvíce prodávaná aromata žádaná na různých místech. V současné studii byly sledovány senzorické spotřebitelské preference u 23 druhů pomerančové šťávy v jedenácti zemích prostřednictvím vyškoleného týmu odborníků vyhraněných na hodnocení senzorických vlastností. Při tomto hodnocení 23 specifických kategorií byl přesně definován vývoj s výstižným pojmenováním určitých znaků u použitých zkušebních vzorků. Výsledky ukázaly na největší rozdíly vlastností u hořkých nápojů. Pokud jde o rozdílnosti vzhledem k vlivům jednotlivých zemí bylo markantní, že výrobky z Brazílie, jak bylo pozorováno, jsou zřetelně sladší a vyzrálejší než ostatní výrobky, mezitímco šťávy ze španělských trhů byly charakterizovány spíše jako kyselé. Na německém trhu bylo zjištěno, že se tam dociluje různé obliby u spotřebitelů u zřetelně chuťově rozdílných výrobků. Pozitivně jsou hodnoceny nápoje s výraznou zralostí, které jsou sladší než je tomu u nápojů s vysokým obsahem kyselin ve slupce ovoce. Vždy je přesně označeno, kdy se jedná o přírodní výrobky. Tím významnějším je role skupiny Döhler, která vyvíjí aromata a vytváří tak perfektní obraz přírodních zdrojů. Za pomocí vysoce přesných technik analýzy se mohou zjišťovat nejjemější, v přírodě se vyskytující, chuťové profily a určit, zda se jedná o komponenty připravené na základě přírodních zdrojů.

Zvláštní důraz je věnován bezpečnosti těchto složek nápojů a jejich stabilitě. Nedávno byla hodnocena chuťová stabilita aromatu u konečného výrobku jako nejdůležitější faktor pro dlouhou trvanlivost výrobku. Provádí se především sledování chování aromat pod vlivem světla, teploty a tlaku. Hodnotí se reakce na použité obaly.

I přes úskalí při používání nových zkušebních metod může skupina Döhle vyvinout aroma, které garantuje konečnou stabilitu výrobku vzhledem k požadované nejvyšší možné kvalitě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info