Selekce na homogenní hmotnost selat
22.09.2008 | APIC-AK
Selata, která při porodu měla spíše normální porodní hmotnost, se později vyznačovala lepší kvalitou masa.
Vyrovnaná tělesná hmotnost selat není důležitá jenom s ohledem na míru jejich přežití, ale také pro kvalitu masa v pozdějším období jejich života. Hodnocení hmotnosti selat, kterým se zabýval Výzkumný ústav biologie užitkových zvířat (FBN) se sídlem v německém Dummerstorfu přineslo následující výsledky:
Průměrná hmotnost selat po zhodnocení dat z průběhu 6 let činila 1,3 kg,
Nejmenší selata vážila pouhých 0,3 kg,
Nejtěžší selata naopak vážila 2,7 kg,
Čím větší byl rozdíl mezi hmotností jednotlivých selat ve vrhu, o to nižší bylo procento přeživších selat během období mléčné výživy.
Jak důležitá je porodní hmotnost selat pro pozdější strukturu kosterní svaloviny, prokázaly výsledky další studie z Dummerstorfu. Selata, která při narození měla spíše normální porodní hmotnost, se vyznačovala na konci výkrmového období lepší kvalitou masa. Vědci z FBN prokázali, že míra variability porodní hmotnosti selat je dědičným znakem.
Tato skutečnost skýtá prostor pro plemenářské společnosti - provádět šlechtění na větší vyrovnanost porodní hmotnosti jednotlivých selat ve vrhu. Tím by bylo možné výrazně snížit mortalitu selat a zároveň zlepšit kvalitu výsledného produktu – vepřového masa.

Tweet



