Ovoce zaplavilo moštárny a pálenice
07.10.2008 | Týden
Na rozdíl od minulého roku mají letos zahrádkáři na Vysočině velmi dobrou úrodu ovoce. V celém kraji se sklidilo hodně jablek i švestek; jen hrušek je méně. Poptávka po moštování ovoce je v těchto dnech tak velká, že moštárny musejí prodlužovat provozní dobu.
Hodně zahrádkářů si také nechává vyrábět ovocnou pálenku, zájem ale není o sušení ovoce.
Někde se padaná jablka vykupují, obchodníci nabízejí za kilogram od 0,80 Kč po 1,20 Kč.V minulém roce špatnou úrodu na Vysočině zavinily hlavně jarní mrazíky a pak dlouhé sucho. "Letos je úroda jablek veliká, ovoce je velice pěkné. Švestky jsou také dobré," přiblížil Blažej Bobek, předseda třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu. Letos se dařilo i dalším plodinám, zahrádkáři například sklidili hodně brambor.
Zahrádkářský svaz provozuje v každém okrese Vysočiny pět až šest moštáren. Třeba v Třebíči a v Pohledu na Havlíčkobrodsku se za litr moštu z vlastního ovoce platí tři koruny, členové svazu i méně. Lisují se hlavně jablka. "Tlak na moštování je veliký, moštárny přidávají termíny," poznamenal Bobek. Pohledská moštárna minulou sobotu vyrobila asi 2000 litrů moštu z šesti tun ovoce.
Pěstitelských pálenic je v kraji kolem 50 a provozují je soukromí podnikatelé. Vypálení litru padesátiprocentní pálenky stojí zhruba od 121 Kč do 131 Kč. Pálenice, do nichž si zákazníci mohou donést vlastní topivo, jsou o několik desetikorun levnější.
O sušení ovoce zahrádkáři nestojí
O sušení ovoce ve velkém ale zahrádkáři nestojí. Sušárna zahrádkářského svazu v Želetavě na Třebíčsku, v níž lze najednou sušit asi 120 kilogramů ovoce, se kvůli nezájmu letos neotevře, stejně jako v předcházejících několika letech. Podle Miloslava Veselého z tamního svazu se to lidem zdálo drahé. Navíc ovoce musí být podle něj opravdu vyzrálé.
Podle Veselého chybějí i lidé, kteří by se postarali o chod sušárny. Zařízení se vytápí dřevem. Topit se muselo den předem, pak se ovoce sušilo 12 hodin. Želetavský svaz uvažoval také o vaření povidel ve velkém. "Ale každý říká, že si je uvaří doma," dodal Veselý. Želetavští nyní provozují moštárnu, o tu zájem je.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



