Co přináší intramuskulární tuk doopravdy?
13.10.2008 | APIC-AK
Američtí vědci zjistili, že větší vliv na senzorické vlastnosti vepřového masa než množství intramuskulárního tuku má genetické založení zvířete a manipulace s prasaty při porážce.
Dosud se předpokládalo, že na chuť a jakost masa má vliv především obsah intramuskulárního tuku. Podle názoru vědců z univerzity v Illinois (USA) má však na jakost masa, jemnost, šťavnatost a chuť větší vliv genetické založení a manipulace s prasaty před a během porážky. Vědci analyzovali 290 vepřových pečení, které odebrali z jednoho komerčního zpracovatelského podniku.
Maso pocházelo z prasat podobného genetického založení, z různých zemědělských podniků s podobnými produkčními podmínkami. Zvířata byla porážena ve stejný den s cílem minimalizovat vliv genetického založení, managementu, životního prostředí a data porážky. Po vakuovém zabalení masa byla celá dodávka transportována do výzkumné laboratoře. Po sedmi dnech vědci odebrali pro účely analýzy z každé pečeně kus svaloviny z oblasti desátého žebra. Následně byly hodnoceny kvalitativní parametry jako jsou barva, mramorování a pevnost, hodnota pH a ztráty okapem.
Kromě toho bylo měřeno také množství tuku extrahovaného ze 150 vepřových pečení. Dále bylo provedeno hodnocení obsahu intramuskulárního tuku a senzorické testy, ve kterých spotřebitelé zkoušeli vzorky masa ze 40 vepřových pečení s odlišným obsahem tuku.
Tato anketa prokázala, že množství obsaženého intramuskulárního tuku mělo pouze limitovaný vliv na senzorické vlastnosti masa jako jsou jemnost, šťavnatost, chuť a tučnost. Také laboratorní hodnocení přineslo velmi podobné výsledky. Procentické množství extrahovaného tuku téměř nekorelovalo s oběma kvalitativními parametry. Naopak se zdá, že jsou tyto parametry mnohem více ovlivněny faktory genetickými a nakládáním s prasaty při porážce, než se dosud předpokládalo. K lepšímu osvětlení této problematiky bude potřeba získat výsledky z dalších studií.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



