Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 10. 2008

V Klatovech lze studovat rozvoj venkova na virtuální univerzitě třetího věku

Virtuální univerzita třetího věku je v podstatě formou dálkového seniorského vzdělávání. Jedná se o dlouhodobou společnou aktivitu, jejíž cílem je zpřístupňovat seniorské vzdělávání označované jako Univerzita třetího věku (dále jen U3V) těm zájemcům, kteří se z různých důvodů nemohou účastnit prezenčního studia U3V na vysokých školách či univerzitách. Využijí jej proto zejména ti, kteří by jinak museli obtížně dojíždět do sídla vysoké školy, jejíž kurz U3V by chtěli navštěvovat, a dále také zájemci hendikepovaní a se zdravotními problémy. Virtuální výuka U3V tak naplňuje jeden z cílů Asociace U3V, kterým je tzv. přenositelnost kurzů.

Evropané kupují Gm potraviny, i když je navenek odmítají

(Výsledky projektu CONSUMERCHOICE: „Kupují Evropané geneticky modifikované potraviny?“) Základní odpověď je ANO, když jsou na trhu dostupné. Studie také ukázala, že je na trhu EU minimálně 68 potravinářských výrobků, které jsou značeny jako geneticky modifikované, z toho 27 bylo na trhu v České republice. V září 2003 uzákonila EU povinnost značení potravin vyrobených nebo obsahujících složky geneticky modifikovaných organizmů (dále jen GM potravin) vydáním Regulation Nařízení 1829/2003(2) .

Farmáři: Při nedodržení slibu jsme připraveni stávkovat

V období velkého objemu prací na polích podniky dohodu premiéra Mirka Topolánka s vedením agrární komory uvítaly. Zklamání z toho, že úmysl agrární komory a zemědělských odborů zablokovat v pondělí těžkou technikou komunikace na protest proti vládní rozpočtové politice padl, mezi farmáři v regionu nepanuje. „Budeme rádi, pokud vláda své sliby splní. Komplikovat dopravu ani nám žádnou radost nedělá,“ říkají. Hospodáři se shodují, že pokud budou sliby premiéra Mirka Topolánka, který avizoval navýšení dotací ze státního rozpočtu pro zemědělce, dodrženy, není důvod ke stávce.

Audit PEFC: Kritéria trvale udržitelného hospodaření jsou ve státních lesích naplňována

Státní podniky Lesy České republiky (LČR) hospodaří nadstandardním způsobem. Konstatuje to ve své zprávě mluvčí LČR Radek Drahný na základě auditu, který v LČR posuzoval dodržování certifikátu PEFC. „Zejména zvyšování biodiverzity při obnově lesa, využívání přirozeného zmlazení či zohlednění estetické hodnoty lesa je věnována příkladná péče. Tak zní závěry dozorového auditu mezinárodního systému certifikace trvale udržitelného hospodaření v lesích PEFC, kterým v průběhu několik posledních měsíců prošly tři namátkově vybrané organizační jednotky LČR - lesní správy Český Krumlov, Bučovice a Klatovy,“ informoval Drahný.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info