Bt-kukuřice: Méně požeru, méně mykotoxinů

Geneticky modifikovaná kukuřice je houbovými toxiny kontaminována méně než konvenční odrůdy.

Účinná ochrana kukuřice proti škůdcům může vést k nižšímu obsahu mykotoxinů. To ukázaly systematické pokusy s pěstováním geneticky modifikované kukuřice prováděné Vysokou školou pro hospodářství a životní prostředí v německém městě Nürtingen-Geislingen. Podle vědců je kukuřice při silném napadení škůdci náchylnější vůči houbovým infekcím. Výsledky ukázaly, že stres pro kukuřici i pro houbu se projeví vyšší produkcí mykotoxinů.

Larvy zavíječe kukuřičného se zavrtávají do rostlin, přičemž vzniklá poranění mohou sloužit jako vstupní brána pro fuzária a jiné houby. Čím účinnější je ochrana proti zavíječi, tím méně je stop po požeru, které může houbový patogen využít. U konvenčních odrůd kukuřice bez ochrany proti zavíječi bylo zjištěno nejsilnější napadení, jakož i nejvyšší obsah mykotoxinů. Ochrana proti zavíječi za pomoci insekticidů nebo přirozených nepřátel z čeledi lumkovitých redukuje počet larev a kontaminaci mykotoxiny. Nejlepších výsledků však bylo dosaženo na všech stanovištích s Bt-kukuřicí – téměř na všech pokusných pozemcích s Bt-kukuřicí byla hodnota mykotoxinů zaznamenána mnohem nižší než na kontrolních plochách s konvenčními odrůdami. Tyto výsledky jsou také mezinárodně potvrzeny. Podle University Pittsburgh došlo 10 ze 13 studií k závěru, že GM kukuřice je houbovými toxiny kontaminována méně než konvenční odrůdy.

DLZ-Agrarmagazin, 2008, č. 9, s. 50

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info