Italy sladké neláká. V módě je zdravá strava

Italové jedí zdravěji než před 30 lety. Tvrdí to alespoň italská potravinářská federace Federalimentare. Denní příjem kalorií na osobu klesl od 80. let minulého století z 3000 na 2200 kalorií. Italové prý zavrhli tuky, živočišné bílkoviny a víno.

Itálie je největším evropským konzumentem těstovin (28 kilogramů na hlavu ročně) a cereálií (122 kilogramů). Je také na druhém místě hned za Řeckem co do spotřeby ovoce a zeleniny - průměrný Ital jich ročně sní asi 360 kilo.

Podle Federalimentare je vysoká spotřeba ovoce a zeleniny částečně důsledkem výrazného růstu množství mražených produktů a také prodeje čerstvých výrobků, které pravidelně nakupuje 43 procent Italů.

K rybám čelem, k cukru zády

Spotřeba ryb stoupla ze 13 kilogramů na hlavu v 80. letech na 21 kilogramů, částečně také díky zvýšené dostupnosti mražených výrobků. Zatímco před 30 lety vypili Italové asi 16 litrů alkoholu ročně, teď už podle Federalimentare zmohou jen 6,9 litru.

Italové si nyní také odpírají dezerty. Itálie má nejnižší spotřebu sladkostí v Evropě - 25,5 kilogramu ročně ve srovnání s 58,5 kilogramy, na nichž si smlsnou Britové. Italové ale také patří k nejliknavějším konzumentům mléka v Evropě - vypijí ho v průměru 57 litrů na osobu ročně ve srovnání s 93 litry v ostatních zemích kontinentu.

Středomořská strava s nízkým obsahem tuků a vysokým podílem vlákniny byla dlouho považována za jeden z nejlepších receptů na potírání zdravotních problémů jako artritida, obezita, diabetes, astma či kardiovaskulární problémy

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info