Vinaři slaví, otevřeli letošní ročník

Pro milovníky vína včera nastal den D. Až do chvíle, než se na hodinách objevilo vedle sebe deset jedniček, tedy přesně v 11 hodin, minut i vteřin, se totiž letošním mladým vínem z nové sklizně - Svatomartinským - nesmělo přiťuknout. Letos míří na pulty obchodů, do vinoték a restaurací přes 800 tisíc lahví, které prošly náročným hodnocením a jejich výrobci mohou použít značku

Svatomartinské. Degustační komise hodnotila celkem 205 vzorků vín z moravských a českých vinic.

,,Z dvou set pěti vzorků získá licenci sto sedmdesát pět dohromady od osmdesáti firem," udává přesné počty Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který se staral o technický průběh hodnocení. Pět vinařství je z vinařské oblasti Čechy, ostatní z vinařské oblasti Morava. Přivítat nové víno přišli na desítkách míst po celé zemi tisíce lidí. Jen na náměstí Svobody v Brně se jich hodinu před polednem sešlo zhruba tisíc.

Mladá Svatomartinská vína jsou většinou lehká a jiskrná. Často se vyznačují jemnou ovocnou chutí, což znamená, že v nich lze odhalit vůni i chuť nejrůznějších druhů ovoce, jako jsou broskve, grapefruity, pomeranče, banány, hrušky, švestky nebo višně. Ovocné aroma harmonicky doplňuje šťavnatá kyselinka. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky jemně perlit. To je známka toho, že jde o mladé víno, perlení pouze zvýrazní jeho chuť a vůni. ,,Víno nesmí mít žádnou vadu ani chorobu, musí splňovat analytické hodnoty a senzorické vlastnosti dané ochrannou známkou. Víno, které splní všechna náročná kritéria a komise souhlasí v nadpoloviční většině, se dostane na trh. Pokud je víno komisí v nadpoloviční většině zamítnuto, nesmí být uvedeno na trh pod známkou Svatomartinské víno," dodává Marek Babisz.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info