Méně bílkovin v obilovinách

Letošní obiloviny vykazují oproti loňské sklizni nižší obsah hrubého proteinu o více než 10 %.

Obilí z letošní sklizně vykazuje nižší obsah hrubého proteinu v porovnání s rokem předchozím a to o více než 10 %, jak prokázaly výsledky výzkumného centra LUFA v německému Münsteru, kde dosud analyzovali více než 800 vzorků. Mezi jednotlivými vzorky byla velmi markantní velká odlišnost zjištěných výsledků. Rozhodujícím faktorem pro nižší obsah bílkovin a variabilitu výsledků byl vedle charakteristických podmínek v dané lokalitě, hnojení a odrůdové příslušnosti také vyšší výnos obilovin v letošním roce.

U ječmene se obsah hrubého proteinu pohyboval mezi 8 až 16 % (88 % sušiny). Průměrná hodnota oscilovala okolo 10,4 % (vloni to bylo 11,7 %). Jiné druhy obilovin vykazovaly obdobně nízké hodnoty obsahu dusíkatých látek a také velkou variabilitu výsledků. Chovatelé, kteří chtějí prasatům zajistit správně vyladěnou krmnou dávku by si měli nechat udělat analýzu obilovin metodou NIRS a bílkovinné komponenty popř. aminokyseliny vybilancovat na základě získaných výsledků. I když byl zvýšený výskyt mykotoxinů detekován pouze ojediněle, v případě podezření je třeba nechat obilí analyzovat také z hlediska obsahu zearalenonu a desoxivalenolu.

Weniger Eiweiss im Getreide

Top Agrar, 2008, č. 11, s. S 2

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info