Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 12. 2008

Letošní produkce obilí má nový rekord. Stoupla o 5,4 procenta

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství uvedla, že nárust je především z důvodu loňských vysokých cen a příznivému počasí. Svět v letošním roce díky loňským vysokým cenám a příznivému počasí vyprodukoval rekordní množství pšenice a dalších obilnin a zásoby těchto komodit se z loňských minim výrazně zvýšily. Celková produkce stoupla o 5,4 procenta na 2,254 miliardy tun, oznámila ve čtvrtek Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Zelenina není jen potravina

Quercetin, sekundární rostlinná látka ze skupiny flavoniodů vyskytující se v mnoha druzích ovoce a zeleniny, efektivně snižuje v pokusech se zvířaty náchylnost horních cest dýchacích k infekcím chřipkovými viry - takový je závěr vyplývající z americké studie prováděné na myších. V pokusech byla zvířata v důsledku silné tělesné zátěže náchylnější k infekcím dýchacích cest. Kromě toho byla infikována chřipkovými viry.

Zásoby jablek jsou o čtvrtinu vyšší, ceny klesly o polovinu

Čeští pěstitelé letos k 1. prosinci uskladnili 48.667 tun jablek, což je proti pětiletému průměru o čtvrtinu více. V porovnání s výjimečným loňským rokem, kdy byla sklizeň jablek kvůli mrazům nejnižší od roku 1995, jsou zásoby vyšší o 52 procent. Ceny jablek na trhu klesly z rekordních červnových cen asi o polovinu.

Pro biosložky v palivech vláda schválila úlevy na spotřební dani

Vláda na svém včerejším zasedání schválila novelu zákona o spotřební dani, která osvobozuje od daňové povinnosti čistá biopaliva, u paliv s vysokým obsahem biosložky je pak od daně osvobozen podíl biosložky. „Je to zásadní krok pro úspěšný rozvoj produkce a využívání biopaliv,“ přivítal rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Martin Bursík. Návrh zákona vyplývá ze schváleného materiálu „Program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě“, který připravilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info