Drůbežárna v Obříství musí platit, fungovala bez povolení

Obříství/ Česká inspekce životního prostředí udělila farmě pokutu. Podle odborníku směšnou.

Symbolickou pokutu ve výši čtyřiceti tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí provozovateli drůbežárny v Obříství. Ten nesplnil zákonnou lhůtu pro podání povinného příslušného povolení, které je důležité pro stanovení konkrétních provozních podmínek.

Provozovatel, firma Jan Virag KBU, si totiž neopatřil do konce října minulého roku pravomocné integrované povolení, což byla jeho povinnost daná zákonem. Listina má zajistit například ochranu zdraví lidí i zvířat, nebo třeba podmínky pro ochranu ovzduší, půdy či podzemních i povrchových vod.Nad výší částky se pozastavují ekologičtí aktivisté ze sdružení Děti Země, kteří považují přidělenou pokutu za nedostatečnou. „Je dobře, že inspekce provoz velkochovu prošetřila. Zákon ovšem v tomto případě stanovuje maximální výši pokuty sedm milionů korun, čímž tak trochu naznačuje, o jak závažný delikt se jedná,“ uvedl Martin Hyťha z Dětí Země. „Peněžitý trest čtyřiceti tisíc korun, kterou inspekce drůbežárně uložila, je pro firmu provozující několik velkochovů sotva postřehnutelná,“ dodal Hyťha.

Podle vyjádření inspekce byly ale pokuty odstupňovány podle toho, kdy farmy žádost podaly. Milionové pokuty udělují pouze v případech, kdy má provoz firmy značné negativní vlivy na životní prostředí, což se v tomto případě nepotvrdilo.

S velkokapacitním chovem, který v současné době čítá okolo 90 tisíc brojlerů, mají ale také problémy obřístevští obyvatelé. Ty často sužuje velmi silný zápach linoucí se z výkalů drůbeže. Podle starostky obce Jitky Zimové už vadí lidem provoz jako takový. „Slíbili nám, že když se hnůj vyskladňuje, ihned jej auty odvezou. Bohužel to nedodržují, a tak nám znepříjemňují život,“ řekla starostka s tím, že se už několikrát pokoušela celou situaci s provozovatelem řešit, ovšem zatím bezvýsledně.Vyjádření majitele farmy k problému se Deníku nepodařilo zajistit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info