Potraviny před svátky zlevňují

Lidé mohou ve srovnání s loňskem na nákupech jídla výrazně ušetřit. Zemědělci z toho mají těžkou hlavu.

Letošní Vánoce mohou lidem chutnat ještě více než ty předchozí. Ušetří na předvánočních nákupech potravin několik set korun.

Máslo je o třetinu levnější než před rokem, mléko od loňského prosince zlevnilo o desetinu a mouka skoro o třetinu. Za poslední měsíc zlevnilo i maso a klesá i cena zeleniny. Na zlevňování potravin se dlouho čekalo. Ceny zemědělských surovin padají už od jara. Mléko a obilí jsou levnější nejen ve srovnání s loňskem, ale většinou i s rokem 2006. Až donedávna se to na cenovkách v obchodech příliš neprojevovalo.

Markantní je to hlavně u obilí. To zlevnilo více než o polovinu, mouka a pečivo však mnohem méně. Totéž se týká třeba i sýrů. Nejvíce z mléčných výrobků zlevnilo jen máslo, které mají mlékárny za odpad, protože se zaměřují na výrobu lákadel typu ochucených jogurtů, tvarohů a smetanových pochoutek. Ty jsou zhruba na stejné cenové úrovni jako loni, jogurty dokonce o něco dražší.

Levněji se kromě pečiva dají nakoupit například uzeniny a další potraviny. Obchodníci totiž zaznamenali, že lidé mají méně chuti k nákupům. Včera to potvrdil také Český statistický úřad. Lidé v říjnu v obchodech utratili o 3,3 procenta méně než loni. Ve všech předchozích měsících roku přitom maloobchodní tržby rostly. Podle šéfa svazu obchodu Zdeňka Juračky se lidé v souvislosti se zpomalováním hospodářství bojí budoucnosti a v nákupech se krotí.

Už během roku lidé začali více navštěvovat levnější diskontní prodejny na úkor hypermarketů. „Letošní nákupy už levnější jsou. Je to ale kvůli zlevňování surovin, ne kvůli krizi, ta teprve přijde,“ tvrdí například šéf řetězce hypermarketů Globus Petr Vyhnálek.

Stále více základních potravin se také vkrádá do akčních letáků. Vyznavači těchto nákupů ušetří ještě více. A obchodníci to vědí. „Zákazníci si mohou každý týden vybrat určitý druh zboží za zvýhodněnou cenu a rozložit nákupy podle toho, co si chtějí pořídit. V těchto týdnech mohou ušetřit 25 až 30 procent z ceny,“ potvrdila mluvčí Teska Eva Karasová. Úspěšné podle ní byly například nabídky ovoce.

Odvrácenou stránku věci pociťují zemědělci, přestože pobírají od státu a Evropské unie mnohamiliardové dotace. Podle šéfa Agrární komory ČR Jana Veleby nastává pro pěstitele a chovatele nejhorší období od listopadové revoluce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info