Souhrn událostí uplynulého dne – 19. 12. – 21.12. 2008

Organizace vyzvaly Gandaloviče k řešení problémů české myslivosti

K okamžitým krokům, které by vedly k řešení nejvážnějších problémů české myslivosti, vyzvali dnes ministra zemědělství Petra Gandaloviče v dopise vlastníci zemědělských i lesních pozemků a ekologické organizace. ČTK o tom dnes informovalo v tiskové zprávě Hnutí Duha. Hlavními problémy jsou podle signatářů dopisu především rozsáhlé poškození lesů způsobené přemnoženou spárkatou zvěří a porušování práv vlastníků pozemků. Nelíbí se jim zejména způsob utváření honiteb a činnost honebních společenstev.

Vápník chrání před poškozením půdní struktury

Vápnění slouží nejen k regulaci hodnoty pH, ale speciálně na těžkých zemědělských půdách i k udržení půdní struktury. Udržovací vápnění kromě toho aktivuje půdní život a podporuje také tvorbu jílovito-humusového komplexu. Současně se vápněním urychluje rozklad slámy a posklizňových zbytků. Pokud oproti tomu dojde v důsledku nedostatku vápníku k poškození orniční vrstvy, uvolněné drobné částečky jílu s prosakující vodou sestupují a ucpávají kapilární póry. Tento stav nelze vrátit zpět ani pozdějším silným vápněním.

Českým zemědělcům klesnou letos příjmy o 4,6 procenta

Reálné příjmy v zemědělství v přepočtu na jednoho pracovníka letos v České republice klesnou o 4,6 procenta. Na Slovensku se naopak zvýší o 3,5 procenta. Ukazují to ve čtvrtek zveřejněné odhady Evropského statistického úřadu (Eurostat). Podle nich průměr za celý 27členný blok vykazuje pokles o 4,3 procenta. Loni se přitom reálné příjmy v zemědělství zvýšily v EU o 12,2 procenta. Příčiny letošního propadu lze podle statistiků hledat mimo jiné v ostrém nárůstu vstupních nákladů o téměř 11 procent nebo v poklesu reálné hodnoty dotací bez daně o 1,5 procenta.

Podpora produkce chmele

Po dvou za sebou jdoucích devastujících sklizních, došlo u vedoucích velkých pivovarů k vyprázdnění skladovacích prostor. Nově vzniklá situace má vliv na prudké zvýšení cen. Z nejnovějších informací vyplývá, že sklizeň v roce 2008 ve smluvních podmínkách zpětně odráží nové změny ve výměrách a celkových výnosech. Stejně jako pro pěstitele, tak i pro výrobce piva bylo přínosem, že v roce 2008 byla severní polokoule ušetřena působení strašlivého počasí předchozích dvou let. V této době již současný stav odráží znaky stability trhu, poměr nabídky a poptávky, změnu výše akcií pivovarů a rostoucí výměry u pěstitelů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info