Lidem se nedýchá lépe. Český vzduch je stále špinavý

Češi musí stále dýchat vzduch s nebezpečnými škodlivinami.

První odhad Českého hydrometeorologického ústavu před koncem roku hovoří o tom, že znečištění ovzduší zůstalo přibližně na stejné úrovni jako loni, kdy byla sice situace lepší než dva roky před tím, ovšem k přijatelnému stavu měla také daleko.

"Zatím se zdá, že vývoj bude podobný jako loni," řekl Aktuálně.cz náměstek ředitele hydrometeorologického ústavu Jan Macoun. Zdůraznil, že naměřené údaje z letošního roku budou experti ústavu teprve vyhodnocovat.

Poslední Zpráva o stavu životního prostředí, která hodnotila ekologickou situaci v uplynulém roce, přitom přinesla důrazné varování: Dýchat české ovzduší přináší mnoha lidem výrazná zdravotní riziko.

Třeba vzduch s vysokými koncentracemi rakovinotvorných látek musela vloni dýchat asi polovina obyvatel. Přibližně třetina stanic hydrometeorologického ústavu zase naměřila nadlimitní koncentrace drobného prachu.

Vítr jedy rozfoukal

A to se české ovzduší oproti letům 2005 a 2006 ještě docela vyčistilo. Ovšem nikoliv proto, že by továrny, automobily, ale i komíny v rodinných domech vypouštěly méně exhalací.

Ovzduší pomohly výhodnější meteorologické a rozptylové podmínky. Vítr škodliviny rozfoukal.

Letošní zima je zatím podobně mírná jako vloni, takže zatím nevznikají inverze, které jsou pro vznik smogových situací ideální. Situace se ovšem ještě může zhoršit v následujících týdnech a měsících.

Ovzduší je ekologickým problémem číslo jedna

Ministr životního prostředí Martin Bursík konstatoval, že nadále přetrvávají zásadní ekologické problémy, na něž experti upozornili už v předchozích letech. "Nejen přetrvávají, ale jsou ještě naléhavější," tvrdí Bursík.

Ovzduší zůstává podle něj hlavním problémem českého životního prostředí. "Narůstají negativní dopady rostoucí automobilové dopravy, rostou emise skleníkových plynů a nedaří se snižovat znečištění ovzduší z vytápění domácností," dodal Bursík.

Právě vytápění rodinných domů, kde se spaluje uhlí, je významným zdrojem drobných částic prachu, které se dostávají hluboko do dýchacího ústrojí a kromě podráždění a zánětů mohou způsobovat i rakovinu. "Narůstá výskyt alergických onemocnění u dětí, zejména předškolního věku," konstatuje ministerstvo životního prostředí.

Budou lidé platit poplatky za staré kotle?

Právě na staré kotle v malých obcích se má kromě jiného zaměřit nový zákon na ochranu ovzduší, který právě dokončuje ministerstvo životního prostředí.

Úřad dokonce uvažuje o tom, že by lidé, kteří by po roce 2014 topili ve starých, neekologických kotlích, museli platit zvláštní ekologický poplatek. Jeho výše by mohla být až tisíce korun ročně.

Smyslem je přimět lidi, aby si pořídili kvalitnější kotle, nebo přešli na jiný typ vytápění. Například přechod na spalování biomasy nebo vytápění tepelným čerpadlem dotuje Státní fond životního prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info