Češi v restauracích popíjejí hlavně domácí lihoviny
02.01.2009 | tyden.cz
Češi zůstávají věrni domácím lihovinám. V restauracích nejvíce pijí Božkov Tuzemský z plzeňského Stocku, na druhém a třetím místě je klasický a citrónový fernet od stejného výrobce. Následují jeho peprmintka, tedy "zelená" a vodka.
Jedinou zahraniční značkou, která se v Top 10 vklínila mezi české lihoviny, je v gastronomii Finlandia Vodka, které patří šestá pozice. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Dataservis, která mapuje prodeje lihovin.
"Jednoznačně se ukazuje, že pesimisté, kteří českým značkám věštili ústup nebo zánik, v odhadech pochybili. Produkty Stocku i značky dalších domácích výrobců vykazují v posledních letech velmi dobré výsledky," řekl šéf plzeňské likérky Martin Petrášek. Navzdory tomu, že do ČR vstoupili s globálními produkty všichni světoví výrobci lihovin, kterým se ale v objemu prodeje lihovin nepodařilo proniknout na špici ani v obchodech, ani v gastronomii. Češi zůstávají věrni domácím produktům, dodal.
Láká nízká cena
Roli hraje nejen příznivá cena, ale stále více také marketingové aktivity v médiích, promotion v restauracích i obchodech a internet. "Většina českých značek lihovin se i v tomto směru může směle měřit s nadnárodními giganty," dodal Petrášek.
Velké popularitě se u Čechů těší rum.Dataservis mapoval přes 2400 gastronomických zařízení v ČR. Božkov Tuzemský má v gastronomii tržní podíl 9,36 procenta, Fernet Stock 7,5 a citrónový fernet 6,23 procenta. V Top 10 má Stock ještě Amundsen Vodku na devátém místě a desátá je griotka. Stock Plzeň, lídr českého trhu lihovin s podílem 36 procent, letos podle Petráška prodá minimálně stejný objem nápojů jako v rekordním loňském roce, kdy uplatnil na trhu 26,65 milionu litrů lihovin. Stejný výsledek jako loni bude úspěchem, protože celkový trh lihovin v ČR klesá. Likérka vévodí všem čtyřem rozhodujícím segmentům trhu, tedy hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům (dříve rumům), vodkám i likérům.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)