Nad Madetou v Pelhřimově se stahují mračna

Provozu s více než stovkou zaměstnanců hrozí uzavření. Trh s mlékem se hroutí.

Nový rok nezačíná pro pelhřimovskou pobočku společnosti Madeta příliš optimisticky.

Největší tuzemský zpracovatel mléka přistupuje k omezování výdajů a s tím souvisejícímu propouštění zaměstnanců a rušení některých ze svých provozů. To se znatelně dotkne i továrny v Pelhřimově.

„Hovořit o uzavření pelhřimovské pobočky je zatím nepřesné a předčasné. Nyní jednáme o centralizaci a specializaci výroby. Jisté zatím je pouze to, že skončí výroba ve Strakonicích,“ reagovala Barbora Daňková, mluvčí Madety.

Cena mléka se stále snižuje

Mezi zaměstnanci přesto panuje nervozita. „To víte, že mám strach. Nikdo tady nic neví. Doufám jen, že to tu nezavřou. Žádné omezení výroby jsem ale zatím nezaznamenala,“ podotkla zaměstnankyně, která si nepřála zveřejnit své jméno.To potvrdil i ředitel Madety Pelhřimov Václav Fučík.

„Vyrábíme ve stejném rozsahu jako na konci loňského roku. Čekáme, jak se rozhodne centrální vedení společnosti,“ uvedl Fučík.

Madeta v současné době i razantně snižuje výkupní ceny mléka.Koncem roku dokonce vypověděla denní odběr padesáti tisíc litrů mléka jednomu ze svých největších dodavatelů, družstvu Střed.

„To se dohodlo už před Vánocemi. Se zemědělci dál jednáme a nejnovější stanovisko je, že minimálně do konce ledna zůstanou dodávky stejné,“ upřesnila Daňková.

Propouštění se ale společnost stejně nevyhne.„Největším problémem je pro nás jednoznačně export, který je vysoce ztrátový. Celosvětová poptávka po mléce klesá a my musíme na danou situaci na trhu reagovat,“ dodala Daňková s tím, že z firmy odejde více než stovka zaměstnanců z celkového počtu dvou tisíc.

Zemědělci nebudou mít komu prodávat

Zdali krizi na trhu s mlékem pelhřimovská výrobna přežije, tak stále není jisté. V současné době zaměstnává 125 lidí.

Výroba se zaměřuje pouze na trvanlivé mléko a smetanu a ochucená mléka.

Každá ze současných osmi poboček Madety se totiž specializuje na jiný druh mléčných výrobků. Společnost nyní podle Barbory Daňkové přistupuje k vytvoření většího celku a zároveň redukuje odběr mléka od zemědělců.

Na Pelhřimovsku má většina z nich s Madetou smlouvu do konce března. Budoucnost tedy zajištěnou nemají.

„Výkupní ceny jsou navíc nejníže, co kdy byly. Zhruba na sedmi korunách za litr. To je pro nás likvidační,“ shodují se.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info