Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 1. 2009

Kabinet schválil miliardu pro zemědělce na dorovnání přímých plateb

Vláda také přijala zákon o volném pohybu služeb, který zjednoduší podnikání českých firem ve všech zemích Evropské unie. Čeští zemědělci by měli získat další miliardu korun na dorovnání přímých plateb, peníze by měl stát vzít z příjmů Pozemkového fondu ČR. Novelu zákona o pozemkovém fondu, pod jejímž návrhem jsou podepsáni poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM i ministr zemědělství Petr Gandalovič, schválila vláda. Informoval o tom Petr Habáň z tiskového odboru ministerstva zemědělství.

Zemědělci na chystaný protest kvůli mléku vybrali půl milionu Kč

Na plánovanou manifestaci zemědělců před prodejnami obchodních řetězců, která se má uskutečnit během ledna, má posloužit fond, do běhož producenti mléka vybrali půl milionu korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Forma a rozsah akcí podle něj budou známy ve středu. Zemědělci chtějí akcí upozornit na nepříznivou situaci na trhu s mlékem a údajně klesající podíl českých mléčných výrobků v supermarketech. Morální podporu plánované akci, při které zemědělci budou nejspíše rozdávat před prodejnami české mléčné výrobky, včera v České televizi vyslovil šéf největší české mlékárny Madeta Milan Teplý.

V roce 2009 bude levnější maso i mléko

Rok 2009 bude podle ekonomů po dlouhé době obdobím nižších útrat za jídlo. Je to kvůli obrovskému nárůstu cen před rokem, vedle nichž budou ty letošní až o desítky procent "hezčí". Zlevnit by mělo podle odhadů maso, mléčné výrobky a lehce i pečivo. U cen zemědělských surovin se mluví o padesátiprocentním propadu, a to na úroveň roku 2006. Stejně jako před třemi lety dnes totiž stojí nejen obilí a mléko, ale tehdejším cenám se blíží už i maso. Suroviny zlevňují prakticky neustále už od loňského jara. Obchodní řetězce ke snížení cen na pultech sáhli až ve chvíli, kdy světlo světa spatřilo první číslo o ztenčení jejich tržeb.

Jihočeští farmáři zvýšili produkci masa, v ČR naopak klesla

Farmáři z Jihočeského kraje zvýšili v prvních třech čtvrtletích loňského roku produkci masa. Na trh dodali 43.660 tun vepřového, hovězího a skopového, což bylo meziročně o 2,1 procenta více. Nadále si tak drží pozici největšího tuzemského výrobce masa. Od ledna do konce září se na celorepublikové produkci podíleli jednou sedminou. V celém Česku se výroba masa v jateční hmotnosti snížila o 3,1 procenta na 299.600 tun, uvedl Český statistický úřad. Například vepřového se vyrobilo o čtyři procenta méně. Řadě zemědělců se totiž chovy nevyplácejí, a proto je ruší. V lepším případě stavy prasat utlumují.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info