85 % skotu a 96 % ovcí a koz vakcinováno proti bluetongue

Chovatelé, jejichž zvířata nebyla dosud vakcinována, je musejí nechat doočkovat nejpozději do 18. ledna 2009.

Proti katarální horečce ovcí, tzv. bluetongue, bylo k dnešnímu dni očkováno 85 procent skotu a 96 procent ovcí a koz chovaných v ČR. Povinnost doočkovat zvířata vyplývá z mimořádných veterinárních opatření, platných od 1. ledna 2009. Plošná vakcinace byla v ČR zahájena letos v srpnu a k dnešnímu dni bylo podle údajů SVS vakcinováno přes 1,236 milionu kusů skotu a 211.050 kusů ovcí a koz.

Loni bylo v ČR zaznamenáno celkem devět ohnisek bluetongue. Výskyt byl zaznamenán v Karlovarském, Jihočeském, Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji. Typické klinické příznaky nemoci se v ČR však zatím nevyskytly a většina případů byla diagnostikována v rámci vyšetření před přesunem či v rámci monitoringu.

Katarální horečka nezpůsobuje hromadné úhyny a postižené chovy není nutné vybíjet. Škody plynou hlavně z nižších přírůstků či snížené produkce mléka. To může chovatelům podle vyjádření SVS způsobit obrovské ztráty. Vnějšími příznaky nemoci jsou záněty v dutině ústní, očích a nozdrách zvířete s hnisavým výtokem a zvýšená teplota.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info