Výnosy tvrdé pšenice a sóji při různých způsobech přípravy půdy
09.01.2009 | ÚZPI
Způsob obdělávání půdy má výrazný vliv na vlastnosti půdy, úrodnost, ekonomickou návratnost, lidskou práci a potřebu energie. Při pokusech, které probíhaly ve střední Itálii, byl sledován vliv bezorebného způsobu obdělávání půdy a klasického způsobu obdělávání půdy na výnosy pšenice tvrdé (Triticum durum) a sóje luštinaté (Glycine max). Pokusy byly založeny v roce 1986. Šestnáctiletý průměr (1990 – 2005) výnosů u tvrdé pšenice při bezorebném způsobu obdělávání byl o 8,9 % nižší než při klasickém způsobu (3,97 vs. 4,36 t.ha-1). Významné rozdíly mezi způsoby přípravy půdy se vyskytly v 6 sezónách ze 16. Tyto rozdíly byly méně výrazné tehdy, když setí proběhla dostatečně brzy, zaplevelenost byla pod kontrolou a deficit vláhy nebyl výrazný. U sóji byly během 16 let prokazatelně nižší výnosy při bezorebném způsobu (2,60 vs. 3,08 t.ha-1), ale rozdíly mezi způsoby obdělávání půdy byly menší v 12 sezónách ze 16. V porovnání s pšenicí se u sóji projevil větší tlak plevelů. Obsah dusíku v pšenici tvrdé a sóji byl ovlivněn způsobem obdělávání půdy jen nepatrně. Obsah fosforu v pšeničném zrnu a stéble byl vyšší při bezorebném způsobu, zatímco rozdíly u sóji byly při různých způsobech obdělávání půdy zanedbatelné.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



