Komerční vysokotlaké zpracování ve světě

V první vlně komerčního využívání vysokotlakých procesů k pasteraci či sterilaci potravinářských výrobků přišly v r. 1990 v Japonsku na řadu džemy (z jahod, jablek, kiwi). Poté v r. 1997 začala společnost Fresherized Foods (dříve Avomex) v USA vyrábět produkty z avokáda, především "guacamole" (mexický pokrm z rozdrceného zralého avokáda, rajčat a soli). Během dalších deseti let došlo ve světě k instalaci asi 120 průmyslových vysokotlakých zařízení určených k prodloužení čerstvosti a trvanlivosti potravin (především v USA, Kanadě, Mexiku, zemích západní Evropy, Austrálii, Japonsku, Číně a Korei). Objem takto zpracované produkce se odhaduje na 2 mld. USD (ca 200 000 t) v r. 2008. Bariérou při zavádění je novost technologie a vysoká cena zařízení: 500 tis. až 2,5 mil. USD, podle kapacity (velikost šarže se pohybuje od 30 do 600 l) a podle míry automatizace. Předností je přirozenější stav produktů (nepřítomnost konzervantů, menší senzorické změny, větší čerstvost) než při použití tradičních postupů.

Podíl různých potravinářských oborů na využívání vysokotlaké technologie

Rostlinné produkty

36 %

Masné produkty

31 %

Produkty z ryb a mořských živočichů

16 %

Šťávy a nápoje

11 %

Ostatní

6 %

K zpracovatelům masa, kteří úspěšně používají tuto technologii k výrobě minimálně opracovaných hotových pokrmů patří Formel Foods, Kraft Foods, Perdue, Foster Farms, Wellshire Farms. Motivatid Seafoods aplikují technologii k zvýšení bezpečnosti a trvanlivosti mořských živočichů, přičemž navíc ji využívají k oddělování těla od skořápky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info