Souhrn výsledků studií o biopotravinách

9 studií ze zemí EU a USA.

S rostoucí popularitou biopotravin se vědci snaží najít rozdíly ve zdravotních výhodách biopotravin a konvenčních potravin. Například ve zprávě zveřejněné v březnu 2008 cituje americká organizace Organic Center výsledky studií, které dokazují, že biopotraviny jsou o 25 % nutričně bohatší než konvenční potraviny. Emeritní profesor Joseph Rosen z Rutgers University v USA však uveřejnil zprávu, která tyto závěry vyvrací. Posudek vypracovaný British Nutrition Foundation (BNF) loni v červnu konstatoval, že dostupné soubory vědeckých studií zatím nepodporují názor, že by biopotraviny byly nutričně bohatší než konvenční potraviny.

„Ekologické zemědělství představuje udržitelný způsob zemědělství, které nepoužívá umělá hnojiva a pesticidy a využívá střídání plodin a příkladnou starost o hospodářská zvířata jako nástrojů na kontrolu škůdců, plevelů a nemocí,“ publikovala Claire Williamson z BNF. „Z pohledu výživy není v tuto chvíli dostatek důkazů k tomu, abychom doporučili biopotraviny na úkor konvenčně vyráběných potravin.“

S tímto závěrem ale nesouhlasí Amarjit Sahota, ředitel britské agentury Organic Monitor, který řekl: „Za posledních několik let se objevuje stále více vědeckých studií, které ukazují, že biopotraviny obsahují více vitamínů a výživných látek než běžné potraviny. A výzkumů podporujících tyto závěry se objevuje mnohem více, než studií s opačnými výsledky.“

V otázce vztahu ekologického zemědělství a životního prostředí se například britská vláda shodla, že „ekologické zemědělství je o 26 % méně energeticky náročné než konvenční“.

Zuzana Škvařilová, BSc, vedoucí Odborné skupiny pro environmentální vlivy výživy při České společnosti pro výživu a vegetariánství, vypracovala přehled studií o rozdílech mezi biopotravinami a konvenčními potravinami. Z uvedeného přehledu vyplývá, že produkty biozemědělství mají mnohem vyšší nutriční úroveň než produkty z konvenčního zemědělství.

Biopotraviny mají:

- až dvojnásobný obsah některých pro zdraví důležitých minerálních látek (např. až o 60 % více zinku, až o skoro 140 % více hořčíku, až o 68 % více vápníku),

- až o 50 % vyšší obsah ochranných látek, především antioxidantů, (např. vyšší obsah vlákniny, až o 38 % více vitaminu C, až o 46 % více vitaminu E.),

- nižší obsah těžkých kovů.

Přehled výsledků studií o biopotravinách

1. EU - VB

Studie ukázala, že čerstvé bio brambory, bio pšenice a bio kukuřice měly ve srovnání s konvenčně vypěstovanými v průměru zhruba dvakrát tolik minerálů,

- nižší hladinu těžkých kovů: merkuria, hliníku, olova a kadmia.

Dále pak bio pšenice a bio brambory měly:

- nižší obsah bílkovin, které ale byly vyšší kvality (protože měly vyšší obsah esenciálních aminokyselin a méně volných aminokyselin),

- vyšší obsah vlákniny,

- vyšší obsah sušiny.

(Zdroj: Smith, B. L. (1993) Organic foods vs. supermarket foods: Element levels. Journal of Applied Nutrition. 45, 35-39., com/datacenter/product/http://www.foodmarketexchange)organic/details/dc_pi_organic_05.htm

2. Recenze 41 studií (2001)

Recenze ukázala, že biopotraviny mají ve srovnání s konvenčně vyprodukovanými potravinami v průměru o :

- 29 % více hořčíku,

- 27 % více vitaminu C,

- 21 % více železa,

- 13 % více fosforu,

- 26 % více vápníku,

- 11 % více mědi,

- 42 % více manganu,

- 9 % více draslíku.

Recenze dále ukázala, že špenát, salát, zelí, brambory a mrkev, všechny v bio kvalitě, mají ještě vyšší nutriční hodnoty, než ty předešlé.

(Zdroj: Worthington, V. (2001) Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables and grains. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 7 (2); 161-173. http://www.liebertonline.com/d oi/abs/10.1089/107555302605 11685, http://www.nutrition4health.org/nohanews/NNSp02NutQualOrganicVsConv.htm)

3. EU - VB

V současnosti probíhá čtyřletá studie nazvaná Quality Low Input Food (QLIF) study.

Předběžné výsledky této studie ukázaly, že bio ovoce a zelenina obsahuje, ve srovnání s konvenčně vypěstovaným ovocem a zeleninou o:

- 40 % více antioxidantů,

- více železa,

- více zinku.

(Zdroj: http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/89d058cc4dbeb16d80256a73005a2866/53)6379ea38eaf4ca802573830061ac90!OpenDocument

4. Recenze z roku 2001 vydaná The Soil Association

Zahrnovala 4000 studií a ukázala, že biopotraviny, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými potravinami, mají vyšší obsah:

- vitaminu C,

- důležitých minerálů,

- stopových prvků.

(Zdroj: http://www.soilassociation.org/)web/sa/saweb.nsf/89d058cc4dbeb16d80256a73005a2866/53)6379ea38eaf4ca802573830061ac90!OpenDocument

5. EU - POLSKO

Studie ukázala, že bio rajčata měla, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými rajčaty, vyšší obsah:

- vitaminu C,

- beta-karotenů,

- flavonoidů.

(Zdroj: Hallmann, Ewelina and Rembiałkowska, Ewa (2007) Comparisonof the Nutritive Quality of Tomato Fruits from Organic and Conventional Production in Poland. http://orgprints.org/9944/)

6. EU - FRANCIE

Studie ukázala, že bio broskve měly, ve srovnání s konvečně vyprodukovanými:

- vyšší obsah polyphenolů,

- vyšší nutriční kvalitu,

- lepší chuť.

(Zdroj: Fauriel, J.; Bellon, S.; Plenet, D. and Amiot, M.- J. (2007) On-farm influence of production patterns on total polyphenol content in peach. http://orgprints.org/9855/7.)

7. EU-Polsko

Studie z roku 2005ukázala, že bio jablečné pyré mělo, ve srovnání s jablečným pyré konvenčně vyprodukovaným:

- vyšší obsah fenolů,

- o 36 % vyšší obsah vitaminu C,

- o 50 % vyšší obsah flavonoidů,

- o 47 % vyšší aktivitu antioxidantů,

- vyšší obsah bioaktivních látek.

(Zdroj: Ewelina and Rusaczonek, Anna (2007) Influence of Processing on Bioactive Substances Content and Antioxidant Properties of Apple Purée from Organic and Conventional Production in Poland, http://orgprints.org/9943/)

8. USA

Studie ukázala, že bio kiwi mělo, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými kiwi, výrazně:

- vyšší obsah vitaminu C,

- vyšší obsah polyphenolů,

- vyšší obsah hlavních minerálů,

- vyšší aktivitu antioxidantů.

(Zdroj: Amodio, M.L., Colelli, G., Hasey, J.K., Kader, A. A. (2007) A comparative study of composition and postharvest performance of organically and conventionally grown kiwifruits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 87, 1228 – 1236)

9. EU - VB

Studie Ellis et al. (2006), Nielsen and Lund-Nielsen (2005) a dalších ukázaly, že bio mléko mělo v průměru:

- o 68 % více omega-3 mastných kyselin,

- vyšší obsah kyseliny linoleové,

- nižší poměr omega-3 ku omeg-6 mastným kyselinám,

- vyšší poměr polynenasycených mastných kyselin,

- vyšší obsah antioxidantů:

- až o 46 % více vitaminu E,

- až 3krát více beta-karotenů,

- luteinu,

- zeaxanthinu.

(Zdroj: http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/848d689047cb466780256a6b00298980/f9)d683dcab65814a8025716b003d563e!OpenDocument

Přehled zpracovala BSc. Zuzana Škvařilová, vedoucí odborné skupiny pro environmentální vlivy výživy při České společnosti pro výživu a vegetariánství,publikováno v časopisu Bio obchod, srpen 2008.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info