Přídavek pyknogenolu nepoškozuje kvalitu jogurtů

V italském Národním institutu pro potraviny a výživu v Římě byl zjišťován vliv přídavku pyknogenolu - extraktu z kůry přímořské borovice - aplikovaného za účelem obohacení jogurtu o prospěšné fenolické látky (v množství 10 až 40 mg/125 g), a sice z hlediska životaschopnosti mléčných bakterií L. delbrueckii ssp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus a dále vliv na pH, titrační kyselost, makronutrienty a kyselinu listovou během doby trvanlivosti. Pyknogenol obsahuje komplex bioaktivních fenolických látek, které se projevují účinně proti alergiím (tlumí uvolňování histaminu ze specifických buněk), působí antioxidačně, protizánětlivě a proti srážení krve.

Přídavek pyknogenolu ani významně neovlivňoval růst mikroorganismů ani nezpůsoboval změny nutričních parametrů během skladování jogurtu. Také byl zjišťován vliv jogurtové kultury na obsah jednotlivých polyfenolů, přičemž nebyly během skladování zjištěny změny ani celkového obsahu polyfenolů ani jednotlivých polyfenolů. Nebyly tedy potvrzeny účinky, které by omezovaly nutriční přídavek pyknogenolu do jogurtu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info