Lisování sena za přídavku směsi kyselin
10.02.2009 | APIC-AK
Američtí farmáři se vracejí k lisování sena do balíků. Zkoušejí i lisovat zelenou hmotu o vyšší vlhkosti, trvanlivost by měla zajistit směs pufrovaných kyselin.
Protože jsou náklady na cenu siláží v kulatých balících v USA příliš vysoké, uvažují američtí farmáři o opětovném návratu k balíkům lisovaného sena, ovšem za inovovaných technologických podmínek. Problematickým bodem je při této formě konzervace pícnin silná závislost kvality výsledného produktu na klimatických podmínkách. Proto někteří farmáři zkoušejí lisovat seno s výrazně vyšší vlhkostí než je tomu obvykle. Aby však byla zajištěna dostatečně dlouhá trvanlivost těchto balíků je zelená hmota ošetřena pufrovanou kyselinou propionovou a citrónovou. Podle obsahu vlhkosti krmiva je během lisování balíků automaticky přidávána směs těchto dvou kyselin. Při lisování za vlhka dochází k menším ztrátám odrolem a obsah bílkovin a je až o 3 % vyšší, uvádějí nejnovější americké výzkumy. Farmáři oceňují u tohoto krmiva zejména dobrou barvu a svěží vůni, kterou seno získává přídavkem kyseliny citrónové.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 1, s. 8
Zdroj: Agronavigátor.cz
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



