Současné trendy v uzenářské výrobě
11.03.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Současné trendy z hlediska chutě, vůně a složení uzenářských výrobků.
Novinky v masném sortimentu zákazníci rádi zkouší – různé zajímavé chutě nářezů, šunku s medem, uzené maso v dekoru – ale často se vrací ke klasice. Základní druhy kořeněných směsí se zásadně nemění.
Co se mění, je pohled pro oko – různé barevné vložky s celým kořením, hezké dekory, které výborně chutnají. Existují nové přípravky např. pro povrchové obarvování tradičních výrobků – např. Debrecínky, Ostravské klobásy.
V posledních letech se dosti změnil letní sortiment. Češi rádi grilují, vyžadují zajímavé chutě marinád, kvalitní druhy masa v kvalitních marinádách, široký sortiment s různou paletou chutí a barev.
Je stále silnější trend ke zdravějším výrobkům, s nízkým obsahem „éček“, roste poptávka po bioproduktech. Odborníci na výživu požadují vyšší obsah vlákniny v potravinách.
V naší oblasti se začínají objevovat i šunky s vlákninou – přičemž EU předepisuje min. obsah vlákniny ve výrobku 3 %, aby mohlo být na etiketě deklarováno zdravotní tvrzení: „Obohaceno vlákninou“.
Obdobné tendence jako v celé Evropě jsou i na českém trhu: vysoký obsah bílkoviny, nízký obsah tuku, obohaceno vlákninou – a to vše nadále s chutí, která si nezadá s klasickými uzenářskými výrobky.
Zdroj: Řeznicko-uzenářské noviny, 2009, č.1, s.8
Další čísla Řeznicko-uzenářských novin zde
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



