Dosavadní návrh nutričních profilů znevýhodňuje vejce
25.03.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Vzhledem k tomu, že pro vejce není z hlediska nutričních profilů vytvořena speciální kategorie, musely by se při použití zdravotního tvrzení na potravině aplikovat požadavky platné pro potraviny obecně. Podle návrhu Komise je obecný limit pro nasycené tuky v potravinách 2 g/100 g. Vejce však obsahují 3,2 g/100 g. British Egg Industry Council se snaží, aby byla vejce zařazena do kategorie „maso“, kde je limit 5 g/100 g. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a někdy n-3 mastných kyselin. Z poslední doby existují doklady, že jejich vysoká spotřeba nesouvisí s rizikem srdečních onemocnění. V „Nutrition Bulletin“ Britské nadace pro srdce se však nedoporučuje více než 3 až 4 vejce týdně.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



