Fytosteroly – součást funkčních potravin
01.04.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Mléčné výrobky jsou z výživového hlediska velmi pozitivně hodnoceny. Mléčný tuk však obsahuje, jakožto tuk živočišného původu, stále diskutovaný cholesterol.
Cholesterol je samozřejmě pro lidský organizmus naprosto nezbytný a je organizmem syntetizován a také přijímán ve stravě. Je-li stravou přijímáno příliš velké množství cholesterolu, může dojít ke zvýšení hladiny LDL cholesterolu v krvi a následně ke vzniku chorob krevního oběhu (ateroskleróza). Oxidační produkty cholesterolu (oxysteroly – hydroperoxidy, epoxidy, ketony, trihydroxyderiváty), představují ještě větší riziko vzniku aterosklerózy než cholesterol. Snadno vytvářejí nerozpustné sloučeniny s bílkovinami krevní plazmy, a mohou tak tvořit usazeniny, které způsobují aterosklerózu. K oxidaci dochází nejen při skladování, ale je také katalyzována zvýšenou teplotou.
V poslední době se na trhu objevily výrobky (např. margariny, rostlinná másla), které obsahují steroly, zabraňující vstřebávání cholesterolu do krevního oběhu. Studie potvrdily, že rostlinné steroly (fytosteroly) inhibují vstřebávání cholesterolu z tenkého střeva. Konzumací takovýchto potravin dochází ke snížení LDL cholesterolu a celkového cholesterolu v krevním oběhu, zatímco hladina frakce HDL se neměnní.
Rostlinné steroly, jako jsou sitosterol, kampasterol a stigmasterol, které se nejčastěji vyskytují v rostlinách, jsou nenasycené. Rostlinné stanoly (např. sitostanol) vzniknou hydrogenací rostlinných sterolů. Steroly se získávají z různých jedlých olejů (řepkový, sojový, slunečnicový). Hlavním zdrojem stanolů v potravě je pšenice, žito a kukuřice.
Studie dokázaly, že sitostanol, nasycená forma sitosterolu, je nejúčinnější rostlinný sterol v inhibici vstřebávání cholesterolu. Sitosterol redukuje vstřebávání cholesterolu z 50 %, zatímco sitostanol z 85 %.
Nový výrobek Vividol T obsahuje estery rostlinných sterolů a stanolů v řepkovém oleji. Poměr sterolů a řepkového oleje je 30/70 %. Vividol je určen do funkčních nebo tzv. potravin s přídatnou hodnotou. S tím souvisí také obsah ?-3 mastných kyselin (18:3 ALA). Vividol T neobsahuje žádné emulgátory ani jiná aditiva a nevyžaduje žádnou speciální technologii při zpracování a produkci funkčních potravin.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



