Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 4. – 5.4. 2009

Obcím se nelíbí, že mají platit DPH u projektů dotovaných EU

Obce se bouří proti rozhodnutí ministerstva zemědělství, které jim zpětně změnilo podmínky pro čerpání evropských dotací. Zatímco v předchozích kolech Programu rozvoje venkova mohly malé obce do výdajů na přihlášené projekty zahrnout i daň z přidané hodnoty, tak podle nových pravidel budou muset DPH zaplatit ze svých rozpočtů, a to i u projektů podaných loni na podzim v pátém kole tohoto dotačního programu. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.

Předpisy Evropské unie brání zemědělcům pěstovat GMO

EU v současnosti umožňuje pěstování jen geneticky modifikované kukuřice. Přísná regulace podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby snižuje konkurenceschopnost evropských zemědělců se světem a Evropská unie by měla povolit pěstování geneticky modifikovaných plodin. Veleba upřesnil, že na celkových osetých plochách je pouze 0,1 procenta geneticky modifikovaných plodin. Proti pěstování GMO ale vystupují ekologické organizace, mezi nimi i hnutí Greenpeace.

Dotace vinařům nově

Reforma společného trhu s vínem v loňském roce zrušila všechny do té doby platné evropské právní předpisy, podle kterých bylo možné vyplácet podporu na restrukturalizaci a přeměnu vinic. Téměř po roce je dle nové legislativy opět spuštěn příjem žádostí pro toto opatření. Podpora je určena na změnu odrůdové skladby vinice, zvýšení počtu keřů révy vinné, přesun vinice do svahu a ochranu proti poškození keřů vinné révy. Nově mohou vinaři žádat také o podporu na investice v rámci SOT (Společné organizace trhu) s vínem.

Zaměření na pšenici s vyšším obsahem pigmentů

Roste zájem o žlutou pšeničnou mouku nejen pro výrobu těstovin, ale i pečiva. Daří se vyšlechtit žluté odrůdy s dobrými technologickými vlastnostmi a dobrými výnosy. Spotřebitelé často požadují nažloutlou barvu výrobků z mouky, což lze dosáhnout použitím mouky s výrazněji žlutou barvou. Vysoký obsah žlutých pigmentů (karotenoidů) byl obsažen v původních odrůdách obilovin (kolem 1000 µg karotenoidů/100 g), z nichž byly vyšlechtěny ty současné. Pšenice Triticum aestivum obvykle obsahuje jen asi 200 µg karotenoidů/100 g, což znamená snížení pigmentů proti původním odrůdám na pětinu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info