Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 4. – 5.4. 2009
06.04.2009 | Agris
Obcím se nelíbí, že mají platit DPH u projektů dotovaných EU
Obce se bouří proti rozhodnutí ministerstva zemědělství, které jim zpětně změnilo podmínky pro čerpání evropských dotací. Zatímco v předchozích kolech Programu rozvoje venkova mohly malé obce do výdajů na přihlášené projekty zahrnout i daň z přidané hodnoty, tak podle nových pravidel budou muset DPH zaplatit ze svých rozpočtů, a to i u projektů podaných loni na podzim v pátém kole tohoto dotačního programu. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.
Předpisy Evropské unie brání zemědělcům pěstovat GMO
EU v současnosti umožňuje pěstování jen geneticky modifikované kukuřice. Přísná regulace podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby snižuje konkurenceschopnost evropských zemědělců se světem a Evropská unie by měla povolit pěstování geneticky modifikovaných plodin. Veleba upřesnil, že na celkových osetých plochách je pouze 0,1 procenta geneticky modifikovaných plodin. Proti pěstování GMO ale vystupují ekologické organizace, mezi nimi i hnutí Greenpeace.
Reforma společného trhu s vínem v loňském roce zrušila všechny do té doby platné evropské právní předpisy, podle kterých bylo možné vyplácet podporu na restrukturalizaci a přeměnu vinic. Téměř po roce je dle nové legislativy opět spuštěn příjem žádostí pro toto opatření. Podpora je určena na změnu odrůdové skladby vinice, zvýšení počtu keřů révy vinné, přesun vinice do svahu a ochranu proti poškození keřů vinné révy. Nově mohou vinaři žádat také o podporu na investice v rámci SOT (Společné organizace trhu) s vínem.
Zaměření na pšenici s vyšším obsahem pigmentů
Roste zájem o žlutou pšeničnou mouku nejen pro výrobu těstovin, ale i pečiva. Daří se vyšlechtit žluté odrůdy s dobrými technologickými vlastnostmi a dobrými výnosy. Spotřebitelé často požadují nažloutlou barvu výrobků z mouky, což lze dosáhnout použitím mouky s výrazněji žlutou barvou. Vysoký obsah žlutých pigmentů (karotenoidů) byl obsažen v původních odrůdách obilovin (kolem 1000 µg karotenoidů/100 g), z nichž byly vyšlechtěny ty současné. Pšenice Triticum aestivum obvykle obsahuje jen asi 200 µg karotenoidů/100 g, což znamená snížení pigmentů proti původním odrůdám na pětinu.
Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



