Souhrn událostí uplynulého dne - 8.4. 2009

Na Vysočině přibývají zpracovatelé biopotravin, zájem o ně roste

Na Vysočině přibývají zpracovatelé biopotravin, a to díky rostoucí spotřebitelské poptávce po plodinách a mase z ekologických farem. Podle údajů ministerstva zemědělství se před pěti lety výrobě biopotravin v kraji věnovalo 12 podniků, na konci minulého roku se jí zabývaly už dvě desítky firem. Dříve si zemědělci v kraji stěžovali na nedostatek zpracovatelských kapacit pro svou bioprodukci, teď už prý většinou mají dostatečný odbyt.

Litoměřické výstaviště zahájilo sezonu Tržnicí Zahrady Čech

Na letošní první akci výstaviště se zatím přihlásilo zhruba 260 vystavovatelů, což je o něco méně než loni, zabírají ale téměř stejnou plochu jako na minulém ročníku. Konečný počet vystavovatelů se může ještě zvýšit, podle Jersákové přijíždějí někteří i na poslední chvíli. "Spíše už se ale umístí na venkovní plochu nebo jen s malým stánkem," řekla Jersáková ČTK. Letos vedení výstaviště rozmístilo stánky volněji, takže volný prostor téměř nezbývá. V roce 2008 se na Tržnici Zahrady Čech přišlo podívat více než 35.000 lidí, letos by chtěli pořadatelé tuto hranici překonat. "Lidí očekáváme určitě hodně, protože je krásné počasí," řekla Jersáková.

Geneticky modifikovaná kukuřice poroste nedaleko

Už za několik dní vysejí na pole, vzdálené jen zhruba patnáct kilometrů od krajské metropole, geneticky upravenou kukuřici, odolnou vůči plevelům a bázlivci. Pokusná plodina poroste na rozloze čtrnácti hektarů, což pro představu odpovídá ploše o velikosti čtrnácti českobudějovických náměstí Přemysla Otakara II. „Je to kukuřice jen na pokus a bude podléhat přísným opatřením na výsev, ošetřování a likvidaci,“ ujišťuje vedoucí vědeckého projektu Oxana Habuštová z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích. Mezi zemědělskou úrodu a do sklizně se geneticky modifikovaná kukuřice dostat nemůže a nemůže se ani namnožit samovýsevem. Všechny pokusné rostliny se totiž zlikvidují ve stadiu, kdy ještě zrno nemůže vyklíčit. „Kukuřice ve voskové zralosti se rozseká na jeden centimetr velké kousky a zaorá se do půdy,“ upřesnila Habuštová.

Celosvětová spotřeba vína mírně polevila

Celosvětová spotřeba vína loni mírně klesla. Může za to především propad poptávky v tradičních vinařských zemích jako Francie, Itálie a Německo, a to patrně vlivem ekonomické krize. Situaci naopak zachraňoval stabilní či vyšší prodej vín v USA, Austrálii, Kanadě nebo Brazílii. Výroba vína ve světě se celkově ovšem mírně zvýšila. Oznámil to dnes Mezinárodní úřad pro révu a víno (OIV). V roce 2008 klesla spotřeba vín o 0,8 procenta na 243 milionů hektolitrů oproti 245 milionům hektolitrů v roce 2007. "Je jednoznačné, že světová ekonomická krize sehrála svou roli v poklesu globální poptávky," sdělil generální ředitel OIV Federico

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info