Výzkum využití waxy ječmene
10.04.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
„Inovativní odrůdy ječmene jako obnovitelný zdroj energie“ zní název výzkumného projektu, který je podporován spolkovým ministerstvem výživy, zemědělství a ochrany spotřebitele a odbornou agenturou Obnovitelné zdroje energie. V tříletém projektu by měla být ve vývojovém a výzkumném sdružení šesti partnerů z průmyslu a vědy vyřešena oblast látkového využití ječmene.
Výzkumné práce jsou soustředěny na waxy ječmen jako nový domácí obnovitelný zdroj energie. V roce 2008 se šlechtitelská firma Dieckmann Seeds jako první v EU pochlubila registrací výnosného ozimého waxy ječmene. Šlechtění se uskutečnilo klasickou selekcí. Zatímco běžné odrůdy obilovin obsahují zhruba 70 % amylopektinu a 30 % amylózy, u waxy ječmene se podíl amylopektinu pohybuje okolo 95 %. Amylopektin je rozvětvená forma škrobu, amylóza je nerozvětvená nebo lineární forma škrobu. Obě se výrazně liší fyzikálními a chemickými vlastnostmi. Škrob bohatý na amylopektin je obzvláště vhodný pro technické výrobní postupy. Mazovatí při nízkých teplotách a vykazuje stabilní vázání vody. Vzhledem k tomu, že proteiny ječmene vykazují jinou rozpustnost než např. pšeničné proteiny, může ječná mouka a šrot v určitých výrobních postupech nahradit škrob a přispět ke zvýšení energetické efektivity, zlepšení bilance životního prostředí a úspoře nákladů.
V rámci projektu budou analyzovány chemické a fyzikální vlastnosti mouky a škrobu waxy ječmene a budou popsány specifické vlastnosti a oblasti technického využití. Budou vyvinuty postupy látkového zpracování a využití s cílem odhalit nové možnosti využití v nepotravinářské oblasti a nalézt potenciál trhu. Měly by být rovněž vyvinuty rychlé metody k určení důležitých kvalitativních parametrů zrna, které poslouží při šlechtění nových linií ječmene se speciálním profilem obsahových látek.
Členy výzkumného sdružení jsou GEA Westfalia Separator Process GmbH, Jäckering Mühlen- und Nährmittelwerke GmbH, Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik (DIL), Institut für Lebensmittel- und Umweltforschung (ILU), Julius-Kühn-Institut (JKI) a asociovaní partneři Kampffmeyer Food Innovation GmbH (KFI) a Solvay GmbH. Koordinaci projektu zajišťuje Dieckmann Seeds.
Ječmen je v Evropě oblíbenou, cenově příznivou předplodinou. Jako škrobnatá plodina a k látkovému využití se dosud neuplatňoval. Díky složení škrobu s vyšším podílem amylopektinu a optimalizovaným obsahovým látkám jsou podle vědeckých ústavů a soukromě hospodařících podniků podílejících se na projektu vytvořeny velmi dobré funkční předpoklady pro výzkum ekonomicky a ekologicky příznivého využití ječmene jako obnovitelného zdroje energie.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



