Výzkum využití waxy ječmene
10.04.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
„Inovativní odrůdy ječmene jako obnovitelný zdroj energie“ zní název výzkumného projektu, který je podporován spolkovým ministerstvem výživy, zemědělství a ochrany spotřebitele a odbornou agenturou Obnovitelné zdroje energie. V tříletém projektu by měla být ve vývojovém a výzkumném sdružení šesti partnerů z průmyslu a vědy vyřešena oblast látkového využití ječmene.
Výzkumné práce jsou soustředěny na waxy ječmen jako nový domácí obnovitelný zdroj energie. V roce 2008 se šlechtitelská firma Dieckmann Seeds jako první v EU pochlubila registrací výnosného ozimého waxy ječmene. Šlechtění se uskutečnilo klasickou selekcí. Zatímco běžné odrůdy obilovin obsahují zhruba 70 % amylopektinu a 30 % amylózy, u waxy ječmene se podíl amylopektinu pohybuje okolo 95 %. Amylopektin je rozvětvená forma škrobu, amylóza je nerozvětvená nebo lineární forma škrobu. Obě se výrazně liší fyzikálními a chemickými vlastnostmi. Škrob bohatý na amylopektin je obzvláště vhodný pro technické výrobní postupy. Mazovatí při nízkých teplotách a vykazuje stabilní vázání vody. Vzhledem k tomu, že proteiny ječmene vykazují jinou rozpustnost než např. pšeničné proteiny, může ječná mouka a šrot v určitých výrobních postupech nahradit škrob a přispět ke zvýšení energetické efektivity, zlepšení bilance životního prostředí a úspoře nákladů.
V rámci projektu budou analyzovány chemické a fyzikální vlastnosti mouky a škrobu waxy ječmene a budou popsány specifické vlastnosti a oblasti technického využití. Budou vyvinuty postupy látkového zpracování a využití s cílem odhalit nové možnosti využití v nepotravinářské oblasti a nalézt potenciál trhu. Měly by být rovněž vyvinuty rychlé metody k určení důležitých kvalitativních parametrů zrna, které poslouží při šlechtění nových linií ječmene se speciálním profilem obsahových látek.
Členy výzkumného sdružení jsou GEA Westfalia Separator Process GmbH, Jäckering Mühlen- und Nährmittelwerke GmbH, Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik (DIL), Institut für Lebensmittel- und Umweltforschung (ILU), Julius-Kühn-Institut (JKI) a asociovaní partneři Kampffmeyer Food Innovation GmbH (KFI) a Solvay GmbH. Koordinaci projektu zajišťuje Dieckmann Seeds.
Ječmen je v Evropě oblíbenou, cenově příznivou předplodinou. Jako škrobnatá plodina a k látkovému využití se dosud neuplatňoval. Díky složení škrobu s vyšším podílem amylopektinu a optimalizovaným obsahovým látkám jsou podle vědeckých ústavů a soukromě hospodařících podniků podílejících se na projektu vytvořeny velmi dobré funkční předpoklady pro výzkum ekonomicky a ekologicky příznivého využití ječmene jako obnovitelného zdroje energie.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



