Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 4. 2009

Brusel chystá změny podpor zemědělců v nepříznivých oblastech

Evropská komise chystá změny pro vyplácení podpor zemědělcům v takzvaných méně příznivých oblastech, tedy oblastech s horšími klimatickými podmínkami. V současnosti se pro posouzení toho, zda zemědělci mohou získat finanční podporu, používá více než 100 kritérií, která se navíc v každém státě liší. Komise však navrhuje nově osm kritérií, jež by se měla stát základem budoucího hodnocení, které začne platit v roce 2014. "Vymezení oblastí s přírodním znevýhodněním pro zemědělství je třeba racionalizovat a podporu lépe zaměřit. Je v zájmu zemědělců i nás všech, aby tyto oblasti byly dále obhospodařovány a zabránilo se environmentálním škodám."

Předsednická konference k potravinářskému výzkumu přispěje k bezpečnosti potravin

Mezinárodní konference nabízí nejnovější výsledky potravinářského výzkumu ve prospěch vědecky založené přípravy právních předpisů, které mají zajistit kvalitní a zdravé potraviny. Pod záštitou předsednictví konferenci ve dnech 21.-22. dubna společně organizují Ministerstvo zemědělství ČR, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Evropský úřad pro bezpečnost potravin. „Evropští občané oprávněně očekávají vysokou úroveň zajištění bezpečnosti potravin, zdraví zvířat, pohody zvířat a zdraví rostlin v rámci Evropské unie.

Lesy ČR: V českých lesích hrozí kůrovcová kalamita

V českých lesích letos hrozí kůrovcová kalamita srovnatelná s velkou kalamitou z první poloviny 90. let minulého století. Ta je přitom považována za největší kůrovcovou kalamitu v Česku vůbec. Riziko kalamity se zvýšilo i tím, že se kůrovci letos začali rojit nejméně o čtrnáct dní dříve, než je obvyklé. ČTK o tom informoval výrobně technický ředitel státního podniku Lesy ČR Vladimír Krchov. Podniku patří polovina lesů v zemi. Lesy ČR odhadují, že letošní boj s kůrovcem je bude stát okolo 160 milionů korun. Podnik už k odchytu kůrovce, který dokáže zničit celé smrkové porosty, pokácel více než 140.000 zdravých stromů jako lapáků brouka.

Nízké ceny mléka nutí zemědělce na Klatovsku snižovat stavy krav

Prodělečné ceny mléka nutí zemědělce na Klatovsku razantně snižovat stavy dojných krav. Ceny meziročně poklesly až o 40 procent na současných zhruba šest korun na litr, dvě koruny pod výrobními náklady. Menší farmáři už stavy skotu snižují od října, větší podniky se k tomu chystají. Zaznělo to na pondělním setkání u kulatého stolu prvovýrobců s ministerstvem zemědělství a předsedou parlamentního výboru Jiřím Papežem (ODS). "Do poloviny roku zrušíme jeden ze dvou kravínů," řekl šéf Rolnického družstva Úhlava v Dolanech Josef Balín. Polovinu ze 300 krav si ponechá a podle letošního vývoje na trhu uvidí, co s nimi dál.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info