Mnohonásobně sladší než sacharóza

Listy rostliny stevie obsahují látky, které jsou dvěstěkrát sladší než sacharóza. V EU však využívání brání legislativní překážky.

K cukrovce jako zdroji sacharózy existuje, pokud se neberou v úvahu chemicky vyrobená sladidla, jen málo alternativ. V některých zemích Evropy je dosud relativně neznámá stevia (Stevia rebaudiana), která pochází z Paraguaye, kde je již po staletí používána jako přírodní sladidlo. Listy této rostliny obsahují steviosid – sladidlo, které je dvěstěkrát sladší než sacharóza. Z Paraguaye byla stevia importována do Číny a Japonska, kde je sladidlo na bázi steviosidu možné koupit již odnepaměti. Také v USA a Švýcarsku jsou tablety a moučka ze stevie hojně rozšířeny.

V EU však sladidla spadají pod novelu zákona o potravinách, což výrazně komplikuje a dodnes brání využívání. Přírodní látky jsou vzhledem k vždy rozdílnému podílu obsahových látek obtížně analyzovatelné standardními testy, jak vyžadují kompetentní úřady. V USA je stevia povolena jako potravní doplněk a je tak na jedné úrovni s vitaminovými preparáty.

Stevia roste na půdách chudých na živiny, daří se jí nejlépe v subtropickém klimatu a pěstuje se převážně bez mechanizace. V Německu by se tato původně víceletá rostlina mohla pěstovat jen jako jednoletá během letních měsíců nebo ve sklenících.

DLG-Mitteilungen, 2009, č. 4, s. 12

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info