Kvalitu olivového oleje ovlivní sklizeň i skladování

Svěží vůni čerstvě posekané trávy oceňují znalci na kvalitním olivovém oleji. Výtečný je do salátů, zálivek, marinád i omáček. Je odolný k vysokým teplotám a výrazně oživí chuť. Při jeho výběru se ale musí dbát na kvalitu. Ovlivňuje ji pěstování, sklizeň oliv i skladování hotového produktu. "I olej lisovaný za studena může být špatný, pokud vznikne z oliv sbíraných ze země," tvrdí italský odborník Michele Labarile, který tento týden v Praze přednášel o technice degustace oleje. Na kvalitě produktu se podle něj odráží zralost oliv, ale také to, zda jsou pěstované v olivovém háji nebo sklízeny ze staletých olivovníků. Sbírat by se pak měly přímo ze stromů. Na zemi jsou totiž přezrálé a nasávají zemitost, uvedl.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info