Kvalitu olivového oleje ovlivní sklizeň i skladování
24.04.2009 | ČTK
Svěží vůni čerstvě posekané trávy oceňují znalci na kvalitním olivovém oleji. Výtečný je do salátů, zálivek, marinád i omáček. Je odolný k vysokým teplotám a výrazně oživí chuť. Při jeho výběru se ale musí dbát na kvalitu. Ovlivňuje ji pěstování, sklizeň oliv i skladování hotového produktu. "I olej lisovaný za studena může být špatný, pokud vznikne z oliv sbíraných ze země," tvrdí italský odborník Michele Labarile, který tento týden v Praze přednášel o technice degustace oleje. Na kvalitě produktu se podle něj odráží zralost oliv, ale také to, zda jsou pěstované v olivovém háji nebo sklízeny ze staletých olivovníků. Sbírat by se pak měly přímo ze stromů. Na zemi jsou totiž přezrálé a nasávají zemitost, uvedl.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



