Předsednická konference k potravinářskému výzkumu podpoří bezpečnost potravin nejen v EU
05.05.2009 | MZe ČR
Mezinárodní konference k potravinářskému výzkumu zdůraznila nejen úlohu nejnovějších technologií a vědeckých postupů při zajištění bezpečnosti potravin, ale i odpovědnost spotřebitele a úlohu komunikace rizik, informovanost a vzdělávání spotřebitelů v této oblasti. Pod záštitou předsednictví konferenci společně zorganizovalo Ministerstvo zemědělství ČR, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Potravinářská legislativa musí systematicky reagovat na nové vědecké poznatky o nežádoucích látkách v potravinách a v materiálech přicházejících do styku s potravinami, shodli se účastníci konference. Na základě nezávislých stanovisek Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) má EU podporovat přípravu vědecky podložených stanovisek pro tvorbu nových legislativních předpisů. Výsledky vědecko-výzkumné činnosti v potravinářském sektoru a využívání moderních technologií ve výrobě i výsledky týkající se bezpečnosti potravin je třeba sdílet s dalšími zájmovými organizacemi (stakeholders), a vytvářet tak harmonizovaný systém sběru a sdílení dat v rámci členských států EU pro sledování a hodnocení rizik.
V zájmu rychlého informování spotřebitelů je zásadní důsledné dodržování principů sledovatelnosti (traceability) a aplikace moderních technologií a databází, konstatovali delegáti konference. To má význam nejen pro zavádění nových rychlých a validních postupů při kontrole bezpečnosti potravin (screening), ale i pro rychlé odhalování nekvalitních nebo případně falšovaných výrobků na trhu a pro kontrolu shody s údaji na obalu.
V těchto ohledech může výrazně napomoci spolupráce s koordinačními místy v jednotlivých členských státech (tzv. Focal Points) a podpora spolupráce EFSA s vědeckými institucemi členských států za účelem lepšího využití lidských i finančních zdrojů EU. K tomu může významně napomoci i trvalá a efektivní spolupráce s CIAA (Confédération des industries Agro-Alimentaires de l'UE, Konfederace potravinářského průmyslu EU) a technologickou platformou Food for Live.
Důležitou oblastí je komunikace a spolupráce vědeckého sektoru s výrobci a spotřebiteli. „Klíčovou roli v oblasti kvality potravin má vždy konečný spotřebitel. Proto je důležité podporovat jeho vzdělávání a informovanost. Je potřeba zdokonalovat přenos informací z kompetentních organizací směrem ke konzumentům a jejich zástupcům v nevládních organizacích,“ uvedl vrchní ředitel Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny František Sládek a zdůraznil stále se zvyšující roli médií při informování a směrování spotřebitele v oblasti bezpečnosti potravin. Proto je zásadní věnovat trvalou péči preventivnímu vyhledávání zdravotních rizik z potravin. Je třeba také klást důraz na proces monitoringu a aktivní dozor pro zvažování rizik a pro spotřebitele. Zdokonalování systému hodnocení rizik a benefitů je přínosem pro všechny složky společnosti.
Za klíčové lze považovat, aby výsledky výzkumných poznatků byly šířeny co nejrychleji, a to nejen v rámci Společenství. Proto účastníci konference zdůrazňovali posílení spolupráce na výzkumných projektech se zeměmi mimo EU.
Konference umožnila širokou komunikaci mezi evropskými institucemi (DG Research, DG SANCO, EFSA), národními i mezinárodními státními institucemi i nevládními potravinářskými federacemi a představiteli evropských univerzit a výzkumných pracovišť.
kontakt: Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR pro předsednictví ČR v Radě EU
tel.: +420 221 813 063, GSM: +420 737 213 030; e-mail: tereza.dvorackova@mze.cz
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



