"Rozehřejte" ji až doma!
27.05.2009 | SVS ČR
Nést si domů kelímkovou zmrzlinu z krámu jen v síťovce nebo igelitce nikoho moc nenapadne, přece by roztála. Ale zmraženou rybu, či jinou zmraženou potravinu si leckdo klidně nese prostě „jen tak“. A co teprve potraviny, které jsou chlazené.... Ty se transportem v neodpovídající teplotě mohou znehodnotit ještě více!
Výrobce, dopravce i prodejce musejí dodržovat při manipulaci s potravinami i surovinami, v tomto případě živočišného původu, podmínky chladicího řetězce, aby nedošlo k jejímu znehodnocení, popřípadě kontaminaci a následné destrukci. To znamená, že v celém procesu od výroby až na prodejní pult nesmí stoupnout teplota výrobku nebo suroviny nad stanovenou mez. Zákazník má garantováno, že si kupuje výrobek zdravotně nezávadný, což kontrolují i orgány státního veterinárního dozoru, popřípadě orgány zemědělské a potravinářské inspekce.
V horkých dnech lze nejen doporučit, ale přímo apelovat na to, aby si lidé na nákup zmražených nebo chlazených potravin obstarali chladicí tašky. Zejména při nákupu ryb je potřeba být obezřelým. Například u čerstvých je dobré si všímat, zda je kůže ryby lesklá, oko vypouklé, lesklé, žábry jasně červené, bez slizu, konzistence masa velmi pevná. Vůně čerstvé ryby. Pokud zákazník kupuje celé chlazené ryby, tak ty by měly být nabízeny obsypané šupinovým ledem, filety by měly na ledu jen ležet.
A pokud kupuje zákazník ryby zmražené, měl by věnovat pozornost etiketám. Na těch by mělo být uvedeno: název ryby, hmotnost, datum minimální trvanlivosti, má zde být uveden výrobce nebo dovozce nebo prodávající, popřípadě balírna. Důležitý je i údaj o složení, způsobu skladování, a je zde i identifikační značka (země původu). Na etiketě by měla být i informace o přídatných látkách.
V případě, že je ryba tzv. glazovaná (glazura je ledová krusta na povrchu ryby, která má chránit rybu před vyschnutím a vymrznutím), musí být na etiketě informace o brutto hmotnosti (celková hmotnost = ryba + glazura) a o hmotnosti netto (hmotnost ryby bez glazury).
A když už hovoříme o rybách živých, čerstvých, zmražených, sušených, solených a uzených, filé apod., musí se zákazník dozvědět informace o druhu, způsobu produkce a oblasti odlovu, např. sleď baltický, uloven v Baltském moři (plus kód). A to se týká i korýšů a měkkýšů.
A nakonec ještě shrnutí: Při koupi snadno narušitelných tj. „zkazitelných“ potravin, zejména ryb, pozor na chladicí řetězec. Transportovat v chladicích taškách a rychle do chladničky. Rozehřát a rozmrazit až doma!
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



