Odlišnosti kolagenu v masné surovině
05.06.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Cílem studie bylo porovnávání některých fyzikálních a chemických vlastností kolagenu živočišného původu. Studie uvádí údaje o aminokyselinovém složení u většiny důležitých třinácti svalů a o obsahu volných aminokyselin ve svalech dobytka. Byly ukázány možnosti praktického použití a vztah mezi biochemickou strukturou surových materiálů obsahujících kolagen.
Stanovení obsahu aminokyselin bylo u velkého skotu prováděno jak u vázaných aminokyselin, tak u aminokyselin získaných hydrolýzou svalových bílkovin za teploty 120 °C během 24 hodin v prostředí kyseliny chlorovodíkové. Nejvyšší obsah kyseliny prolinu byl zjištěn v šíjových valech. Tryptofan je aminokyselinou, která je obsažena pouze ve svalové tkáni. Vztah tryptofanu k prolinu, vyjádřený v procentech, nepřímým způsobem charakterizuje množství pojivové tkáně ve svalech.
Dále lze ze sledovaných hodnot vyčíst, že množství kolagenu v masné surovině v závislosti na místní poloze svalových vláken, se pohybuje od 0,4 do 2 procent. To je v souladu s obecně přijatými představami, že například maso z dlouhých svalových vláken v okolí páteře je chutnější a měkčí než je maso z šíjového svalstva a z oblasti lopatek.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



